Žiadna nová koaličná kríza sa nečrtá

NETKY.SK • 20 September 2017, 09:59 • 2 min
Žiadna nová koaličná kríza sa nečrtá

BRATISLAVA – Žiadna nová koaličná kríza sa nečrtá, vyhlásil dnes minister obrany Peter Gajdoš (nominat SNS) v reakcii na utorňajšie vyjadrenie štátneho tajomníka Roberta Ondrejcsáka (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Ten po informácii o odklade riešenia budúcnosti nadzvukového letectva na facebookovom profile napísal, že čo najskoršia výmena starých ruských migov je strategickým záujmom Slovenska. Odloženie rozhodnutia o nahradení migov znamená podľa štátneho tajomníka MO SR predĺženie závislosti od Ruska, čo je v rozpore s európskou a proatlantickou orientáciou Slovenska a on sa s tým nevie stotožniť.

 

Gajdoš zdôraznil, že ho Ondrejcsákove slová mrzia, ale už si to vyjasnili. Gajdoš vyhlásil, že je presvedčený, že všetkým ide o jednu spoločnú vec a to je zabezpečenie obrany republiky a bezpečnosť občanov.

Minister obrany zdôraznil, že sa hľadá proeurópske a proatlantické riešenie. „Nik nepočíta s tým, že budeme nakupovat migy,“ vyhlásil, ale zároveň priznal, že dostali ponuku aj s Ruska.

 

„Dostali sme ponuku, aby sme mohli porovnať možnosti, spôsobilosti, vrátane cien, aj z Ruska,“ povedal Gajdoš.

 

Minister uviedol, že rokovali aj s vládou USA a s niektorými európskymi, vrátane Švédov. „Aj so Švédmi ohľadom gripenov, odmietam tvrdenie, že sme toto riešenie zavrhli,“ zdôraznil Gajdoš.

 

Predĺženie abonentnej zmluvy na terajšie ruské migy je podľa Gajdoša len plán B. Zároveň minister vyhlásil, že všetko je o zdrojoch.

 

Je potrebné dofinancovať už zazmluvnené veci, doriešiť nadzvukové letectvo. Gajdoš pripomenul, že pri vzdušných silách už modernizácia prebieha, nakoľko sa očakáva dodanie dopravných lietadiel Spartan a na Slovensku sú už aj prvé dva vrtuľníky Black Hawk. 

 

Modernizovať musíme ale aj pozemné sily, ktoré sú základom Ozbrojených síl SR a ich sa modernizácia desiatky rokov nedotkla. Aj v tomto prípade potrebujeme prezbrojiť techniku sovietskej proveniencie, vyhlásil Gajdoš.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies