Žiaci na Murgaške budú pracovať s umelou inteligenciou aj robotickými technológiami

NETKY.SK • 16 Január 2024, 18:30 • 2 min
Žiaci na Murgaške budú pracovať s umelou inteligenciou aj robotickými technológiami

BANSKÁ BYSTRICA - Špičkovo vybavené učebne s najnovším hardvérom a softvérom, kreatívne centrum s top technológiami a zrekonštruované a novo-vystavané priestory, hodné 21. storočia. To všetko nájdu žiaci v priestoroch SPŠ J. Murgaša v Banskej Bystrici, na ktorej obnovu sa kraju podarilo získať asi 7,3 milióna eur z eurofondových zdrojov z MIRRI.

slovakia

left justify in out

Odborné učebne s pridanou hodnotou pre inovatívne vzdelávanie, v ktorých sa žiaci naučia pracovať napríklad s autonómnymi a robotickými technológiami, umelou inteligenciou alebo 3D technológiami. K tomu kompletne zateplená budova, pristavané ďalšie poschodie a inovačno technická zóna s 3D kinom.


Takto dnes, po implementovaní dvoch eurofondových projektov v celkovej hodnote približne 7,3 milióna eur, vyzerajú priestory SPŠ J. Murgaša v Banskej Bystrici. Škola poskytla jedno poschodie aj pre Kreatívne centrum RTVS, na ktoré išla z ministerstva kultúry desaťmiliónová dotácia, a ktoré je plné najnovšej techniky pre tvorbu televíznych a rozhlasových formátov.


„To, čo sme pred chvíľou spoločne videli, je ukážkou toho, ako veci fungujú vďaka spolupráci. Vďaka tomu, že sa stretli skvelé projektové a realizačné tímy, ktoré sa spoločne popasovali s administratívou, technickými riešeniami a množstvom detailov, z ktorých je celá táto investícia zložená. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na tom, že ďalšia z našich krajských škôl sa zaradila medzi špičkové vzdelávacie inštitúcie nielen kvalitou výučby, ale aj kvalitou vybavenia,“ povedal počas dnešného slávnostného otvorenia vynovených priestorov predseda BBSK Ondrej Lunter.


Slávnosti sa zúčastnili aj zástupcovia Mesta Banská Bystrica, krajskí poslanci, zástupcovia RTVS i štátni tajomníci MIRRI a ministerstva kultúry Michal Kaliňák a Mário Maruška.


„V budove školy prebehla skutočne rozsiahla rekonštrukcia. Zateplili sme obvodový plášť a vymenili osvetľovacie telesá vo všetkých priestoroch, aby sme zvýšili energetickú hospodárnosť budovy. Najväčšiu zmenu ale predstavuje nadstavba časti budovy, v ktorej vzniklo deväť špecializovaných učební vybavených novu výpočtovou technikou, modelovňa s ateliérom pre 3D tlač, odborné kabinety, ale aj prednášková sála pre 160 osôb. Zrekonštruovali sme klasické ako aj odborné učebne a postupne sme nainštalovali interaktívne dotykové obrazovky, ktoré nahrádzajú tabule,“ priblížil riaditeľ školy Kamil Kordík.

V inom trakte školy vznikla inovačno technická zóna – viacúčelový priestor pre tvorbu a spoluprácu, ktorý bude slúžiť aj v čase mimo vyučovania. Ten je vybavený špecializovanou výpočtovou technikou pre virtuálnu realitu, programovanie robotiky a neurónových sietí, a tiež zariadeniami pre 3D tlač a 3D skenovanie, jeho súčasťou je aj miestnosť 3D vizualizácie.


„Toto vybavenie umožní žiakom všetkých študijných odborov pracovať na svojich projektoch, vytvárať prototypy svojich modelov ale taktiež nájsť tu priestor na oddych a stretávanie s priateľmi. V popoludňajších hodinách bude inovačno technická zóna slúžiť aj žiakom z iných škôl či verejnosti,“ doplnil Kamil Kordík s tým, že školu aktuálne navštevuje viac ako 640 žiakov a vyučuje štyri študijné odbory.


Banskobystrický samosprávny kraj od roku 2017 investoval do rekonštrukcií, obnovy a materiálno-technického vybavenia škôl a školských zariadení z vlastného rozpočtu viac ako 31 miliónov eur.


Úspešný bol aj pri získavaní eurofondových a projektových peňazí, z ktorých na školstvo išlo viac ako 63 miliónov eur. Z týchto peňazí boli zrekonštruované priestory 23 škôl v celkovej hodnote presahujúcej 51 miliónov eur. Na centrá SPACE, Regionálne centrá kariéry, mentorov na stredných školách a na zvyšovanie matematickej, prírodovednej či čitateľskej gramotnosti išlo viac ako 12,6 milióna eur.


„Ak to všetko spočítame, je to viac ako 94 miliónov eur v priebehu necelých siedmich rokov, ktoré sme investovali nielen do modernizácie budov, ale nášho školstva ako celku, vrátane práce s mládežou mimo vyučovacích hodín. Pretože toto je naša priorita. Pretože nám záleží na tom, aby mladí ľudia dostali to najlepšie vzdelanie a našli uplatnenie vo svojom odbore tu, priamo v našom kraji. Aby nemuseli odchádzať, ale práve naopak, mohli tu spokojne žiť aj so svojimi rodinami,“ uzavrel Ondrej Lunter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBSK, Foto: BBSK / Marek Mačica
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies