Štát poskytne dotáciu na obnovu starých domov! Rodiny môžu získať takmer 17-tisíc eur

NETKY.SK • 4 November 2021, 07:44 • 2 min
Štát poskytne dotáciu na obnovu starých domov! Rodiny môžu získať takmer 17-tisíc eur

BRATISLAVA - Slovenské domácnosti budú môcť získať dotáciu na rekonštrukciu svojich rodinných domov. Cieľ je jediný, dosiahnuť energetickú úsporu.

slovakia

left justify in out

Majitelia rodinných domov starších ako 15 rokov, budú môcť získať dotáciu v hodnote takmer 17-tisíc eur na obnovu svojich domov z Plánu obnovy a odolnosti. Tento projekt zastrešuje Slovenská agentúra pre životné prostredie (SAŽP). Informoval o tom denník Pravda. 

 

Zníženie CO2

Cieľom je obnoviť domovy mnohým Slovákom a Slovenkám, znížiť ich energetickú záťaž a aj takýmto spôsobom bojovať proti klimatickým zmenám. Verejnosť tak získa polovicu peňazí na novú fasádu, strechu, výmenu vykurovacích telies či okien, alebo zariadenie na zachytávanie dažďovej vody.

 

Ako pre denník uviedol generálny riaditeľ agentúry Michal Maco, výsledkom by malo byť zefektívnenie energetickej hospodárnosti rodinných domov a zníženie spotreby energie, čo  má prispieť k zníženiu emisií oxidu uhličitého a k zlepšeniu kvality ovzdušia.

 

img

 

Na tento účel je z európskych peňazí vyčlenených 500 000 000 eur, za ktoré by sa malo zrekonštruovať približne 30 000 rodinných domov, čo predstavuje asi iba 5 percent príbytkov, ktoré potrebujú energetickú obnovu

 

Podmienky získania dotácie

Rodiny, ktoré nedisponujú vlastnými prostriedkami, budú môcť v bankách na tento účel získať zvýhodnený úver. Systém udeľovania dotácií je nastavený tak, že kto sa o peniaze prihlási skôr, prejde kontrolou o splnení parametrov, peniaze mu budú rovno zaslané na účet.

 

Z vlastného vrecka či z peňazí banky bude musieť žiadateľ uhradiť plnú sumu za vytipovanú rekonštrukciu. Po získaní grantu sa mu buď peniaze vrátia alebo ich vráti banke. Maximálna výška dotácie je 16 600 eur.

 

img

 

Výzva by mala byť vyhlásená na jeseň budúceho roka. Podmienkou obnovy bude preukázať zníženie spotrebovanej energie o 30 percent. O peniaze môže požiadať vlastník rodinného domu, prípadne so súhlasom všetkých spoluvlastníkov.

 

Záujemcovia budú musieť osloviť na rekonštrukciu firmy, ktoré uzavrú zmluvu so SAŽP. Všetky detaily získania dotácie zverejní agentúra na svojej stránke do konca tohto roka. Úspešných prijímateľov budú po niekoľkých mesiacoch od rekonštrukcie čakať kontroly. Budú musieť vydokladovať, že obnova prispela k úspore energií oproti pôvodnému stavu. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona