Ženy vs. muži, kto je spokojnejší so svojim životom? Výskum prekvapil!

NETKY.SK • 31 Marec 2018, 14:33 • 2 min
Ženy vs. muži, kto je spokojnejší so svojim životom? Výskum prekvapil!

Spokojnosť s vlastným životom ovplyvňuje celý rad vecí – vzťah, práca, rodina či politická situácia v krajine, ktorá je našim domovom. Nedávna štúdia zisťovala, ktoré pohlavie je vo svojom živote spokojnejšie a vyrovnanejšie.

slovakia

left justify in out

Náročné zamestnanie, starostlivosť o rodinu, nedostatok finančných prostriedkov či choroby v rodine. To je len zlomok faktorov, ktoré nám náš život dokážu poriadne skomplikovať, žiaľ po tej negatívnej stránke. Ak k tomu pridáme „dusno“ na politickej scéne, niet sa čomu čudovať.

 

Stále viac ľudí priznáva, že si svoj život predstavovali inak. Britský národný štatistický úrad (ONS) prostredníctvom výskumu zistil, že nie všetko je také zlé, ako sa nám na prvý pohľad zdá. Aj napriek veľkým zmenám v spoločnosti či hektickej dobe rastie počet Britov, ktorí sú so svojou životnou úrovňou spokojní a dokonca konštatujú, že doba je lepšia ako v minulosti. A to aj navzdory brexitu a skutočne nejasným vyhliadkam krajiny.

 

Výsledky výskumu naznačujú, že ženy sú spokojnejšie ako muži a to v celosvetovom meradle. Ženy však častejšiepodá p podliehajú úzkostným stavom. Odborníci sa domnievajú, že je to dôsledok toho, že žena musí zvládať zároveň prácu, starostlivosť o rodinu a domácnosť, preto u nich narastá hladina stresu nárazovo, čo vyvoláva pocit nepohody a skľúčenosti.

 

Odborníci sa zaoberali aj spokojnosťou obyvateľstva v rámci vekových kategórií. V roku 2011, kedy sa svojím výskumom ONS začala zaoberať, boli najlepšie výsledky u ľudí vo veku od 16 do 19 rokov. Aktuálne výsledky však ukazujú na zmenu, najspokojnejšou vrstvou obyvateľstva sú ľudia vo veku od 70 do 74 rokov.
 

Ako zatočiť s úzkosťou?

Úzkostným stavom môže prepadnúť ktokoľvek. Preto je vhodné, mať pri sebe niekoho, kto nám pomôže s týmito nepríjemnými náladami zatočiť a podá pomocnú ruku pri zvládaní situácií, s ktorými si nevieme sami poradiť. V prípade, že sa v našom blízkom okolí taká osoba nenachádza, psychológovia ponúkajú iné riešenie.

 

Označuje sa veľmi jednoducho – 5, 4, 3, 2, 1 a nejde len o akési odrátavanie. Trik je v tom, že si tak upokojíte myseľ. Zameriate sa na 5 zmyslov – zrak, sluch, hmat, čuch a chuť. Prvý krok ponúka zamerať sa na 5 vecí, ktoré môžete vo svojom okolí vidieť. Nasledujú 4 veci, ktoré môžete počuť a troch vecí sa môžete dotknúť.

 

Na rade sú dve veci, ktoré môžete cítiť. A konečne sa  dostane do finále, kedy môžete jednu vec – najlepšie nejakú chutnú potravinu ochutnať. „Zameranie pozornosti na naše zmysly nás udrží v prítomnosti a počítanie jednotlivých položiek tak preruší tok nepríjemných myšlienok,“ opísala metódu psychologička Ellen Hendriksenová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies