Zemiakov bude menej a budú drahšie, tvrdia pestovatelia

NETKY.SK • 21 September 2013, 16:30 • 2 min
Zemiakov bude menej a budú drahšie, tvrdia pestovatelia

SPIŠSKÁ BELÁ - Na Spišskom zemiakarskom jarmoku v Spišskej Belej si mohli návštevníci kúpiť nielen kvalitné konzumné a sadbové zemiaky, ale aj ochutnať rôzne zemiakové špeciality.

slovakia

left justify in out

Tohtoročná úroda zemiakov bude približne o 20 až 30 % nižšia, ako v minulom roku. Nižšia úroda zemiakov je v celej Európskej únii, ako aj v Rusku. „Podľa predbežných správ úroda bude nižšia minimálne o 15 až 20 %, ale ja tvrdím, že môže byť aj viac,“ povedal počas dnešného Spišského zemiakarského jarmoku v Spišskej Belej vedúci skúšobnej stanice Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Spišskej Belej Marián Tokár. Nižšia úroda zemiakov nemusí podľa neho znamenať automaticky nedostatok zemiakov, keďže pri vyššej cene možno predpokladať ich zníženú spotrebu. Priemerne sa na Slovensku spotrebuje okolo 58 až 60 kilogramov zemiakov na obyvateľa, v tomto roku môže spotreba klesnúť až na 40 kilogramov.

Tokár priznáva, že ten, kto zasadil tohto roku zemiaky, urobil dobre. „Ak v minulom roku sa cena zemiakov pohybovala na úrovni okolo 15, maximálne 17 centov za kilogram, tento rok je to skoro dvojnásobok, aj keď to nezodpovedá adekvátnemu zníženiu úrody oproti minulému roku,“ uviedol. Príčinou je „historické“ sucho. Na skúšobnej stanici v Spišskej Belej zaznamenali tohto roku najsuchší júl a august od roku 1970, odkedy majú spoľahlivú evidenciu meteorologických údajov. Tieto dva mesiace podľa Tokára zodpovedajú za tvorbu úrody zemiakov. „V júli sa tvoria hľuzy najmä u skorších odrôd, v auguste u stredne skorých a neskorých odrôd a jednoducho ani v júli, ani v auguste zrážky neboli,“ dodal 

Nižšie úrody zemiakov potvrdzuje aj riaditeľ poľnohospodárskej výroby firmy AT Tatry v Spišskej Belej Peter Firek. Spoločnosť začala so zberom sadbových zemiakov pred dvoma týždňami. „Sme tesne pred dokončením zberu a veľmi skoré odrody dopadli na úrovni 50 % úrody minulých rokov, teda okolo 20 až 25 ton zemiakov z hektára. Stredne neskoré odrody sú na úrovni 35 ton,“ uviedol Firek. Napriek nižšej úrode je kvalita zemiakov dobrá. AT Tatry pestuje zemiaky každoročne na ploche 50 až 80 hektárov. Tohto roku ich posadili na ploche 60 hektárov. Takmer výlučne ide o sadbové zemiaky. Celkovo sa na Slovensku pestujú zemiaky na ploche do 9000 hektárov, z toho približne 500 hektárov sú sadbové zemiaky.

Zemiakari, nielen zo Spiša, sa dnes stretli v Spišskej Belej na 11. ročníku Spišského zemiakarského jarmoku. „Ľudia sa už naučili chodiť na tento jarmok a čo ma teší, že každý rok pribúda vystavovateľov. Teší ma, že zemiaky sú stredobodom pozornosti. To, čo mali nachystané na predaj, majú už skoro všetko predané,“ uviedol primátor mesta Spišská Belá Štefan Bieľak, ktoré je hlavným organizátorom podujatia. Potvrdzuje to podľa neho to, že zemiakov bude tohto roku menej a preto sa ľudia snažia zásobiť nielen konzumnými zemiakmi, ale aj kvalitnou sadzbou. Zemiakarsky jarmok je podľa primátora príležitosťou nielen pre pestovateľov zemiakov a ich konzumentov, ale je to aj spôsob, ako prilákať do regiónu návštevníkov na špecifické podujatie. Okrem prezentácie a výstavy zemiakových odrôd mali návštevníci možnosť ochutnať rôzne zemiakové špeciality a pochúťky. Na jarmoku v Spišskej Belej sa predstavuje 25 vystavovateľov, z toho 16 špecializovaných zemiakarských spoločností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies