Zemetrasenie v Ekvádore: Pod troskami sú stále uväznené stovky ľudí, počet obetí sa zvýšil na 443

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 19:05 • 2 min
Zemetrasenie v Ekvádore: Pod troskami sú stále uväznené stovky ľudí, počet obetí sa zvýšil na 443

QUITO - Spojené štáty posielajú do Ekvádoru odborníkov na katastrofy a tiež zásoby v hodnote 100.000 dolárov. Juhoamerický štát zápasí s následkami ničivého zemetrasenia zo soboty 16. apríla, ktoré vyhnalo z domovov desaťtisíce ľudí, pripomenula dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Americký Úrad pre medzinárodný rozvoj (USAID) dnes oznámil, že sa pridáva k snahám ostatných štátov, ktoré už pomáhajú ľuďom, čo v Ekvádore prežili sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Na mieste poskytujú pomoc skupiny expertov z Mexika, Švajčiarska, Kolumbie, Venezuely a ďalších štátov.

 

USAID takisto oznámil, že americkí experti budú pomáhať analyzovať situáciu v oblasti prírodnej pohromy a snažiť sa uspokojiť humanitárne potreby. Svetový potravinový program (WFP) dnes oznámil, že do oblastí postihnutých zemetrasením vyslal konvoj s potravinami, ktoré vystačia pre 8000 ľudí na 15 dní, informovala agentúra DPA.

 

Ekvádorská vláda dnes dopoludnia miestneho času oznámila, že bilancia obetí zemetrasenia vzrástla na 443 mŕtvych. Ďalších 231 ľudí je naďalej nezvestných a predpokladá sa, že ich uväznili trosky budov, ktoré sa počas otrasov zrútili. Zranenia utrpelo vyše 4000 osôb, píše agentúra Reuters.

 

Záchranári v pondelok z trosiek nákupného centra v 200.000-ovom prístavnom meste Manta vytiahli štyroch živých ľudí, ktorí tam boli uväznení vyše 32 hodín od ničivého sobotňajšieho zemetrasenia. Záchranári s cvičenými psami a hydraulickými zdvihákmi vyslobodili z trosiek nákupného centra tri ženy a mladého muža, jednej zo žien privalili betónové múry nohy. Informoval o tom starosta mesta Jorge Zambrano, uviedla agentúra DPA.

 

Vedúci záchranných služieb v hlavnom meste Quito, Christian Rivera, povedal, že v závislosti od okolností môže človek bez vážnych zranení prežiť pod sutinami až týždeň. "Po tom nastáva rýchly úpadok ... a práca záchranárov sa stáva veľmi ťažkou," dodal.

 

Podľa prezidenta Correu bolo sobotňajšie zemetrasenie najväčšou prírodnou katastrofou v Ekvádore za uplynulých 67 rokov. Keď si v pondelok z vrtuľníka pozrel pobrežnú oblasť, ktorú zasiahlo ničivé zemetrasenie, povedal, že mestá Portoviejo a Manta sú takmer úplne "zničené".

 

Americká geologická služba USGS uviedla, že od roku 1900 malo sedem zemetrasení s magnitúdou najmenej 7,0 epicentrum do 250 kilometrov od posledného zemetrasenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies