Zemetrasenia v USA sú vyvolávané predovšetkým človekom, kvôli ťažbe ropy

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 06:30 • 2 min
Zemetrasenia v USA sú vyvolávané predovšetkým človekom, kvôli ťažbe ropy

SAN FRANCISCO - Približne sedem miliónov ľudí v centrálnych a východných oblastiach Spojených štátov je ohrozených zemetraseniami spôsobenými do veľkej miery ľudskou činnosťou. V štúdii zverejnenej v pondelok pred touto hrozbou varovali vedci z americkej geologickej služby USGS, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Odborníci z USGS predstavili prvú mapu, ktorá okrem nebezpečných zón s prirodzenými zemetraseniami zahŕňa aj oblasti ohrozené otrasmi vyvolanými umelo - napríklad ťažobnou metódou tzv. frakovania (fracking) používanou v USA, keď sa pomocou zmesi piesku, vody a chemikálií vytláčajú zo sedimentov ropa alebo zemný plyn.

 

Zahrnutie údajov o zemetraseniach vyvolaných človekom "významne zvýšilo" posúdenie rizika pre vznik zemetrasenia zo strany USGS, uviedol vedúci štúdie Mark Petersen.

 

V štátoch Oklahoma, Kansas, Texas, Colorado, Nové Mexiko a Arkansas boli v uplynulých piatich rokoch zaznamenané silnejšie otrasy a následné škody. Za hlavnú príčinu týchto zemetrasení vedci považujú spomínané frakovanie, pri ktorom sa veľké množstvo znečistenej vody vtláča stovky metrov hlbokými vrtmi do zeme. To následne vedie k zmene tlakových pomerov.

 

V centrálnej časti USA bolo podľa štúdie v rokoch 1973-2008 zaznamenaných v priemere 24 zemetrasení ročne s magnitúdou 3,0 alebo vyššou. Tento počet sa neustále zvyšoval až k počtu 1010 zemetrasení v roku 2015. Do polovice marca tohto roka ich bolo 226.

 

Zatiaľ najsilnejšie zemetrasenie v okolí vrtu z roku 2011 malo magnitúdu 5,6 a došlo k nemu pri mestečku Prague v štáte Oklahoma.

 

Medzi najviac ohrozené osídlené oblasti patria urbanizované ropné regióny Dallas-Fort Worth v Texase a Oklahoma City v Oklahome, kde sa v ostatných rokoch zaznamenal zvýšený počet zemetrasení.

 

Na tlačovej konferencii Petersen povedal, že nebude prekvapený, ak sa v spomínaných regiónoch vyskytne človekom spôsobené zemetrasenie s magnitúdou 6,0. Vylúčená pritom nie je ani sila ešte o stupeň vyššia.

Štúdia USGS: https://tinyurl.com/hnhyn6m

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies