Zeman: V súvislosti so zavedením eura majú Česi strach z neznámeho

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 14:57 • 2 min
Zeman: V súvislosti so zavedením eura majú Česi strach z neznámeho

PRAHA - Slovensko je pre českého prezidenta Miloša Zemana v zavedení eura príkladom inšpirácie. Okrem iného sa v tejto súvislosti odvoláva na prieskum verejnej mienky, na základe ktorého je so spoločnou európskou menou spokojných 70 percent Slovákov.

slovakia

left justify in out

V Čechách si naopak platenie eurom dokáže predstaviť iba 30 percent populácie. "Hovorím tomu strach z neznámeho. Neviem o eure nič, tak sa ho bojím," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní so svojím slovenským partnerom Andrejom Kiskom. Ten je na oficiálnej návšteve v Prahe.
     

Zeman dúfa, že k zavedeniu eura príde v Českej republike v relatívne krátkom čase, keďže plnia všetky tri maastrichtské kritériá. Dodal, že spoločnú európsku menu si prajú tri štvrtiny českých exportérov. Podľa nich by to podporilo ďalší príliv zahraničných investícií do krajiny.
     

S Kiskom chce počas spoločného pracovného obeda prebrať aj tému, ktorá sa rieši na úrovni Európskej únii. Ide o návrh Európskej komisie (EK) týkajúci sa klimaticko-energetického balíčka.
     

V ňom komisia stanovila ako základné piliere nového rámca EÚ pre klímu a energetiku do roku 2030 zníženie emisií skleníkových plynov o 40 percent pod úroveň z roku 1990, ako aj zvýšenie podielu energie z obnoviteľných zdrojov minimálne na 27 percent (cieľ záväzný pre celú úniu). S týmto balíčkom má problém celá Vyšehradská štvorka.
     

Slovensko síce podporuje zníženie emisií skleníkových plynov, ale nie na stanovenej úrovni. Nepáči sa mu ale záväzne stanovený cieľ pre obnoviteľné zdroje energie a energetickú efektívnosť.
     

"Energetický mix, ktorý je veľmi podobný v Čechách aj na Slovensku, nás zaväzuje k tomu, aby sme bojovali za zníženie tohto percenta," deklaroval dnes Zeman s tým, že obnoviteľné zdroje sú akousi módou a bublinou.
     

Čo sa týka zdieľania nákladov na spoločnú obranu, tú podľa Zemana nie je možné redukovať iba na nadzvukové letectvo, väčší dôraz by sa mal klásť na spoluprácu v zbrojnom priemysle. "Viem si predstaviť zdieľanie nákladov v mnohých oblastiach," podčiarkol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies