Zdravotníci z Ukrajiny sa opäť môžu uchádzať o grant na preplatenie doplňujúcej skúšky

NETKY.SK • 25 September 2023, 18:30 • 2 min
Zdravotníci z Ukrajiny sa opäť môžu uchádzať o grant na preplatenie doplňujúcej skúšky

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj vyhlásil 3. kolo grantovej výzvy s názvom „Help Ukrainian medics“, v rámci ktorého bude pokračovať v podpore ukrajinských zdravotníkov. V tomto kole opäť okrem lekárov a zubných lekárov podporí aj ďalšie zdravotnícke povolania ako sestra a praktická sestra-asistent. Peniaze kraj získal z prostriedkov dánskej nadácie Velux Foundations.

slovakia

left justify in out

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na základe pretrvávajúceho záujmu otvoril už tretie kolo grantovej výzvy, prostredníctvom ktorej poskytne ukrajinským zdravotníckym pracovníkom finančný príspevok na refundáciu nákladov za úspešné absolvovanie Doplňujúcej skúšky pre zdravotníkov z tretích krajín. Podmienkou je pracovný pomer (na akejkoľvek pracovnej pozícii) u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na území Banskobystrického kraja. Termín vykonania skúšky bude akceptovať aj spätne, od 1.5.2022.

 

Aj táto výzva by podľa Martina Caudta, riaditeľa odboru zdravotníctva Úradu BBSK, mohla motivovať viacerých, aby Doplňujúcu skúšku pre zdravotníkov nielen absolvovali, ale sa na území kraja aj zamestnali v zdravotníckych zariadeniach.

 

„V Banskobystrickom kraji je viac ako tretina všeobecných lekárov a zubárov vo veku nad 65 rokov a postupne odchádzajú do dôchodku. V dôsledku nedostatku mladých lekárov nemajú odchádzajúci lekári komu odovzdať svoje ambulancie a tak sa zdravotná starostlivosť o pacientov v niektorých regiónoch kraja stáva nedostupnou. Krátkodobým riešením je okrem iného aj vytvorenie nástrojov, ktoré zjednodušia prístup na trh práce v oblasti zdravotníctva pre lekárov zo zahraničia. Ak sa lekár zo zahraničia rozhodne, že chce pracovať v ambulancii na Slovensku, čaká ho dlhá a finančne náročná cesta, v rámci ktorej musí absolvovať viacero skúšok, atestácií a praxe v niektorej z nemocníc,“ vysvetľuje Martin Caudt.

Tretia grantová výzva je otvorená od 18.9.2023 do 31.10.2023. Maximálna výška podpory pre jedného žiadateľa v zdravotníckom povolaní lekár, zubný lekár je 500 eur a v zdravotníckom povolaní sestra, praktická sestra-asistent je 250 eur.

 

O podpore žiadostí bude rozhodovať hodnotiaca komisia menovaná riaditeľkou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja. Všetky detaily, ako aj formulár na podávanie žiadostí, nájdu záujemcovia na stránke https://www.bbsk.sk/vyzva.

 

V predchádzajúcich dvoch kolách grantovej výzvy „Help Ukrainian medics“ požiadalo o finančný príspevok 8 lekárov v celkovej hodnote 4 000 eur. Finančné prostriedky na výzvy získal Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom jeho Rozvojovej agentúry z dánskej nadácie Velux Foundations v celkovej hodnote viac ako 300-tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Banskobystrický samosprávny kraj / Lenka Śtepáneková Foto: Getty Images (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies