Zaujímavá štúdia: Hurikány so ženskými menami zabili viac ľudí ako s mužskými!

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 09:42 • 2 min
Zaujímavá štúdia: Hurikány so ženskými menami zabili viac ľudí ako s mužskými!

NEW YORK - Vedci z univerzity Illinois dokázali, že hurikány s tými najženskejšími menami si vyžiadali až päťkrát viac obetí ako tie s mužskými menami: ľudia totiž podvedome pokladajú hurikány so ženskými menami za menej nebezpečné ako tie s mužskými, a preto sa pred nimi menej chránia.

slovakia

left justify in out

Zo štúdie tak nepriamo vyplýva, že napríklad počet obetí hurikánu Katrina, ktorý v roku 2005 zasiahol mesto New Orleans, mohol byť nižší o 1800 mŕtvych, napísala dnes agentúra Reuters. Keď Národné centrum pre výskum hurikánov začalo v roku 1953 dávať hurikánom mená, začali menom Alice a až do roku 1979 dostávali hurikány výlučne ženské mená. Prvým atlantickým hurikánom s mužským menom bol Bob. 

 

V súčasnosti dostávajú hurikány striedavo mužské a ženské mená. Na rok  2014 vybrala Svetová meteorologická organizácia ženské mená ako Dolly, Josephine a Vicky. Na základe analýzy 94 hurikánov, ktoré medzi rokmi 1950-2012 zasiahli pobrežie Spojených štátov, vedci zistili, že pri menej silných búrkach nie sú mená dôležité. Či ľudia vykonali preventívne opatrenia, alebo nie, počet obetí bol vždy minimálny a rozdiel medzi mužskými a ženskými menami sa neprejavil.

 

Úplne iná situácia však nastala pri analýze silných hurikánov. Po ich zoradení na 11-bodovej stupnici sa ukázalo, že čím ženskejšie meno, tým vyšší počet obetí. Štúdia nepreukázala, prečo sú silné hurikány so ženskými menami smrtiacejšie, ale isté indície sa objavili po vykonaní pokusov v laboratóriu. 

 

Pri jednom z nich tím z univerzity v Illinois poskytol 346 dobrovoľníkom jedinú informáciu, ktorou bolo meno hurikánu, a požiadal ich, aby predpovedali jeho intenzitu. Hurikány s menami ako Omar, Marco a podobne dobrovoľníci automaticky označili za silnejšie ako hurikány s menami Fay alebo Laura. 

 

Nasledujúce štyri pokusy dokázali, že dobrovoľníci, ktorým ukázali predpokladanú trasu hurikánu, boli až o 34 percent náchylnejší včas sa evakuovať pred hurikánmi s mužskými menami, a to aj napriek skutočnosti, že mali rovnakú trasu ako hurikány s menami ženskými. 

 

Pri posudzovaní hrozby hurikánu sa zdá, že "ľudia uplatňujú svoje predstavy o tom, ako sa správajú muži a ako ženy," uviedla spoluautorka štúdie a profesorka marketingu na univerzite v Illinois Sharon Shavittová. "Preto sa hurikány s veľmi ženskými menami ako Belle a Cindy javia ako oveľa prívetivejšie a menej divoké."

 

Podľa sociálnej psychologičky Hazel Markusovej zo Stanfordovej univerzity, ktorá na tejto štúdii nespolupracovala, je "veľmi signifikantné", že rodové stereotypy ovplyvňujú ľudské správanie aj v prípade, že ide o neživé veci.

 

Hovorca Národného centra pre výskum hurikánov Dennis Feltgen odmietol komentovať, či vedci pracujúci v tejto inštitúcii pokladajú štúdiu za presvedčivú, ale zdôraznil, že ľudia by mali rešpektovať evakuačné pokyny bez ohľadu na to, "či sa hurikán volá Sam alebo Samantha".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies