Záujem o remeslá medzi študentmi dlhodobo alarmujúco klesá

NETKY.SK • 12 Máj 2012, 21:37 • 2 min
Záujem o remeslá medzi študentmi dlhodobo alarmujúco klesá

Záujem o remeslá medzi študentmi dlhodobo alarmujúco klesá - Ekonomika Živnostníci na Slovensku už dlhodobo pociťujú výrazný nedostatok absolventov odborných škôl. Medzi mladými ľuďmi podľa nich alarmujúco klesá záujem o remeslá.

slovakia

left justify in out

img

Živnostníci na Slovensku už dlhodobo pociťujú výrazný nedostatok absolventov odborných škôl. Medzi mladými ľuďmi podľa nich alarmujúco klesá záujem o remeslá. "Poukazujeme na to už 15 rokov," povedal v piatok (11. 5.) na Sneme Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) v Bratislave jeho prezident Stanislav Čižmárik.       Živnostníci sa snažia situáciu riešiť, hovoria o nej s učiteľmi či riaditeľmi škôl. Mnohé učilištia sa v snahe o lepšiu atraktivitu medzi mladými ľuďmi premenúvavajú na odborné školy. Trh však podľa Čižmárika všetko nevyrieši a zaoberať by sa týmto problémom mal aj štát. "Vzdelávanie nemôže byť obchod. Malo by sa riadiť tým, čo naša spoločnosť a hospodárstvo potrebujú," doplnil Čižmárik.       Ako príklad uviedol Švajčiarsko, ktoré má podľa jeho slov najvyšší podiel učňovského školstva na 1000 obyvateľov. "Venujú tomu pozornosť a zamestnávajú v remeslách Švajčiarov," dodal Čižmárik. Alarmujúci pokles záujmu o remeslá tak podľa živnostníkov ohrozuje sebestačnosť slovenskej ekonomiky. Východisko preto vidia v rozvoji remesiel, drobnej výroby a služieb.

 

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies