Žatva na Slovensku je v plnom prúde

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 13:45 • 2 min
Žatva na Slovensku je v plnom prúde

BRATISLAVA - Žatva na Slovensku je v plnom prúde. Informovala o tom dnes hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

"Prvú úrodu z polí začali poľnohospodári zberať v 25. kalendárnom týždni. Do žatvy sa postupne zapájajú podniky najmä z južných okresov Slovenska. V strednej a severnej časti nášho územia poľnohospodári ukončili zber krmovín. So zberom úrody obilnín počítajú koncom júla. Výsledky žatvy budú závisieť od počasia," priblížila. Poľnohospodári podľa nej dúfajú, že priaznivé počasie umožní zber všetkých plodín v optimálnom termíne a v dobrej kvalite.

 

Žatevné práce v tomto roku podľa Holéciovej začali poľnohospodári z regiónov Galanta, Dunajská Streda, postupne sa pridali aj v Komárne, Nových Zámkoch, Trnave, Šali, Nitre, Zlatých Moravciach, Zvolene, Prievidzi, Krupine, Lučenci, Veľkom Krtíši či Trebišove.

 

Poľnohospodári z regiónu Galanta začali žatvu ozimným jačmeňom, a to najmä v lokalitách s piesčitou pôdou, ako aj na miernych svahoch. Mimoriadne suché obdobie v týchto dňoch urýchľuje dozrievanie ozimného jačmeňa aj časti ozimných pšeníc, hlavne patriacich do odrôd tvrdých pšeníc. So zberom repky začali koncom júna.

 

Jačmeň ozimný zbierajú aj v oblasti Nových Zámkov, Lučenca, Veľkého Krtíša, Krupiny, Senice, Trnavy, Nitry, Zlatých Moraviec a Šale. V regióne Levice už žatvu ozimného jačmeňa vo väčšine podnikov skončili. Pri pšenici a repke sa žatva ešte len začína. Podniky v regióne Zvolen podľa jej informácií avizujú, že na porastoch sa začína prejavovať deficit vlahy. Veľmi nerovnomerné rozloženie zrážok spôsobuje problém a sú obavy z negatívneho vplyvu sucha na ďalšie výsledky.

 

"V okrese Prievidza horúce počasie a extrémne teploty urýchlili dozrievanie obilia aj na Hornej Nitre, kde sa začal zber ozimného jačmeňa so slušnou kvalitou. Poľnohospodári sa pripravujú aj na zber repky, ktorá sa ošetruje 'lepidlom' proti pukaniu šešúľ," dodala hovorkyňa SPPK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies