Zástupcovia SFZ sa zúčastnili na summite 8 krajín vo Varšave

NETKY.SK • 11 Január 2017, 17:17 • 2 min
Zástupcovia SFZ sa zúčastnili na summite 8 krajín vo Varšave

VARŠAVA - Zástupcovia piatich futbalových zväzov z centrálnej Európy, vrátane slovenského (za SFZ boli prítomní prezident zväzu Ján Kováčik a generálny sekretár Jozef Kliment), tentoraz navyše aj v spoločnosti špičkových funkcionárov z Nemecka, Švajčiarska a Lichtenštajnska, absolvovali vo Varšave pracovné stretnutie.

slovakia

left justify in out

V poľskej metropole sa na ňom zúčastnili prezidenti a generálni sekretári slovenského, českého, maďarského, rakúskeho a poľského zväzu, Lichtenštajnci potvrdili pripravenosť na najbližšom stretnutí podpísať prístupové memorandum, pričom nemecký a rakúsky zväz chcú zostať zatiaľ v pozícii pozorovateľov. Informuje oficiálna internetová stránka Slovenského futbalového zväzu (SFZ).


Hostitelia schôdzky Poliaci využili čas na prezentáciu svojej zväzovej filozofie, zasahujúcej fungovanie národných tímov od najmenších po ´áčko´, a zároveň predstavili kolegom z partnerských zväzov svoj bonusový systém pre profesionálne kluby, motivujúci dávať na svoje súpisky čo najväčší počet odchovancov do 21 rokov. Nie úplne objavná, ale vlastnými skúsenosťami podložená metóda ozrejmila prítomným výsledkovú úspešnosť Poliakov na viacerých futbalových frontoch.


Zásadné boli debaty na témy, zasahujúce európsky a svetový futbal. "Summit 8 krajín", ako znel oficiálny názov stretnutia, navštívil aj šéf švédskeho zväzu Karl-Erik Nilsson, ktorý bude kandidovať do výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA) a uchádzal sa o podporu ôsmich zväzov - účastníkov schôdzky. Prezident maďarského zväzu Sándor Csányi, ktorý je členom exekutívy UEFA, potvrdil svoj interes kandidovať ako zástupca Európy do Rady Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Šéf poľského zväzu Zbigniew Boniek zároveň oficálne potvrdil svoju kandidatúru na člena výkonného výboru UEFA a získal podporu členov skupiny. Prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Reinhard Grindel rovnako avizoval svoj zámer stať sa súčasťou špičkového orgánu UEFA na jej aprílovom kongrese, na ktorom sa bude voliť osem nových členov exekutívy, ako aj členom Rady FIFA.


Učastníci varšavského stretnutia neobišli ani čerstvú tému - rozšírenie počtu účastníkov finálového turnaja majstrovstiev sveta na 48. “Bola to známa agenda prezidenta FIFA Gianniho Infantina. UEFA, rovnako ako ďalšie kontinentálne konfederácie, túto myšlienku v zásade podporila. Teraz je pre Európu dôležité, aby v rozumnej miere ustála tlak pri delení počtu miesteniek a uhájila svoju pozíciu vo svetovom futbale," povedal generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu Jozef Kliment a následne vyjadril záverečný postoj účastníkov varšavskej schôdzky: "Je potrebné otvoriť dvere väčšej komunikácii v rámci Európskej futbalovej únie, aby členské zväzy neboli len mechanickým schvaľovateľom návrhov, ale mohli sa aktívne podieľať na formovaní politiky UEFA vo všetkých jej aspektoch."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies