Zamestnanci WAY dnes štrajkovali, zamestnávateľ pohrozil opatreniami

NETKY.SK • 4 September 2014, 14:53 • 2 min
Zamestnanci WAY dnes štrajkovali, zamestnávateľ pohrozil opatreniami

KRUPINA - Aj napriek stredajšiemu rokovaniu zástupcov odborov a vedenia spoločnosti WAY Industries Krupina, na ktorom sa malo dohodnúť splnenie požiadaviek zamestnancov ohľadom nevyplatenia odmien a prepúšťania, sa nadnes ohlásený výstražný štrajk uskutočnil.

slovakia

left justify in out

Spred závodu na krupinské námestie tak popoludní vypochodovalo asi 120 zamestnancov firmy, ku ktorým sa po ceste pridalo ešte niekoľko desiatok okoloidúcich.
     

"Na základe našej výzvy, ktorú sme spoločnosti zaslali pred týždňom, sme boli včera popoludní vyzvaní na rokovanie. Zo šiestich bodov, ktoré chceme, aby zamestnávateľ splnil, sa však nesplnilo nič," povedal pre TASR predseda Základnej organizácie KOVO WAY Jozef Miškólci.
     

Odborárom i zamestnancom prekáža, že nebol splnený najmä bod o vyplatení odmien za letné mesiace. "Pán riaditeľ nám iba navrhol, že v prípade, že sa splní plán za september a október, doplatí osobné ohodnotenie aj za mesiace, ktoré doteraz neboli vyplatené," pripomenul šéf miestnych odborov. Zamestnanci sa však obávajú, že ide len o plané sľuby, ktoré o niekoľko mesiacov nemusia platiť. Na osobné ohodnotenie majú totiž nárok podľa pracovných zmlúv. Dnešný výstražný štrajk sa preto rozhodli uskutočniť.
     

Šesťbodová odborárska výzva vedeniu spoločnosti hovorí o doplatení osobného ohodnotenia zamestnancom, o pristúpení k rokovaniu o návrhu zmeny kolektívnej zmluvy. Odborári chcú tiež zastaviť s okamžitou platnosťou prepúšťanie zamestnancov, ktorých malo len za uplynulý mesiac odísť 25. Požadujú tiež zrušiť zákaz vstupu legitímne zvolených zástupcov odborovej organizácie a dodržiavať ustanovenia platnej kolektívnej zmluvy. Odborári aj dnes potvrdili, že v prípade, že požiadavky nebudú splnené, chcú už v najbližších dňoch vstúpiť do ostrého štrajku.
     

Podľa stanoviska, ktoré TASR zaslal hovorca WAY Industries Peter Benčúrik, spoločnosť považuje dnešné vyhlásenie štrajku vo svojej výrobnej prevádzke v Krupine za neodôvodnené, nelegitímne a odmieta byť nástrojom mediálnej propagácie Odborového zväzu KOVO.
     

"Zamestnávateľovi totiž nikto neoznámil štrajk tak, ako ustanovuje zákon o kolektívnom vyjednávaní. Okrem toho manažment spoločnosti dosiahol dnes v ranných hodinách so zástupcami zamestnancov dohodu, na základe ktorej príde k doplateniu krátených osobných príplatkov. Organizácia nátlakových akcií a stupňovanie napätia je vzhľadom na predmetnú dohodu nezmyselná a kontraproduktívna," píše sa v stanovisku.
     

Vyvolávanie vášní a bojkotovanie práce v období dohodovania nových zákaziek z titulu poklesu dodávok do Ruska podľa hovorcu podniku len škodí.
     

Spoločnosť WAY INDUSTRIES preto pozorne vyhodnotí aktuálnu situáciu z pohľadu právomocí a zodpovedností. Sabotáž a poškodzovanie záujmov akcionárov má v úmysle posudzovať nielen v intenciách Zákonníka práce, ale aj Trestného zákona. Konkrétnych zamestnancov upozorňuje, aby sa nestali nástrojom pomsty prepusteného odborového funkcionára. Ten spoločnosť WAY INDUSTRIES musel opustiť z dôvodu závažného porušenia pracovnej disciplíny po napadnutí iného zamestnanca.
     

Ako hovorca zdôraznil, platná podniková kolektívna zmluva uzatvorená dňa 13. februára 2014 garantuje zvýšenie miezd plošne o 6,7 %, zachovanie variabilnej časti mzdy v závislosti od dosahovaných výkonov, nadštandardné doplnkové poistenie pre všetkých zamestnancov, 25- až 100-% príplatky nad rámec zákona za prácu vo sviatok či nadčas a 37,5-hodinový pracovný týždeň. V tejto zmluve sa tiež základná organizácia OZ KOVO WAY Krupina zaviazala dodržiavať sociálny zmier.
     

Podľa odborárov je však výstražný štrajk aj vyústením dlhodobej nespokojnosti zamestnancov so situáciou v spoločnosti. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies