Zamestnanci dopravných podnikov už hlasujú o podpore štrajkovej pohotovosti

NETKY.SK • 19 Február 2015, 12:35 • 2 min
Zamestnanci dopravných podnikov už hlasujú o podpore štrajkovej pohotovosti

BRATISLAVA – Odborový zväz (OZ) KOVO už začal diskutovať so zamestnancami všetkých približne 30 dopravných podnikov v jeho pôsobnosti o podpore vyhlásenia štrajkovej pohotovosti v odvetví verejnej cestnej dopravy a prípadných ďalších nátlakových akciách. TASR to dnes potvrdila podpredsedníčka zväzu Monika Benedeková.

slovakia

left justify in out

"Ak sa podarí ukončiť hlasovanie do pondelka, v utorok 24. februára sa koná zasadnutie rady, ktorá by mala rozhodnúť o vyhlásení štrajkovej pohotovosti," informovala Benedeková s tým, že by chceli získať aspoň nadpolovičnú podporu členskej základne. V dopravných podnikoch pod OZ KOVO pracuje približne 11.000 ľudí.

 

Odborári v utorok (17.2.) rokovali v Žiline so Zväzom autobusovej dopravy (ZAD) o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa vo verejnej cestnej doprave. Ani toto kolo vyjednávania pred sprostredkovateľom sa však neskončilo dohodou. ZAD navrhol zvýšenie miezd 1,5 % nad infláciu, ktorá bude dosiahnutá v roku 2015.

 

"Podniky autobusovej dopravy sa v súčasnosti nachádzajú vo veľmi zložitej situácii. Neustále nám klesá počet prepravovaných osôb, rastie stupeň motorizácie a nemôžeme opomenúť ani dosah vládneho balíčka bezplatnej prepravy a zvýhodnenej prepravy cestujúcich," povedal po rokovaní prezident ZAD Peter Pobeha.

 

Zástupcovia zamestnancov ustúpili z pôvodnej požiadavky zvýšenia priemerných miezd o 40 eur v predchádzajúcom kole na 36 eur a tento týždeň na 28 eur. "Táto naša požiadavka sa opiera aj o to, že minimálna mzda od 1. januára 2015 vzrástla o 7,9 eura, čo v absolútnom vyjadrení znamená práve týchto 28 eur. A domnievame sa, že by bolo celkom logické a správne, ak by aj priemerné mzdy zamestnancov v odvetví verejnej cestnej dopravy vzrástli o 28 eur," zdôvodnila Benedeková.

 

Dopravcovia však označili tento návrh za nerealizovateľný, pretože naň nie sú kryté zdroje. Kompromis sa obe strany pokúsia nájsť ešte raz pred sprostredkovateľom v piatok 27. februára. "Ak nedôjde k dohode, budeme zvažovať ďalšie nátlakové akcie a nevylučujeme ani štrajk ako krajný prostriedok," zopakovala dnes podpredsedníčka OZ KOVO.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies