Zákaz predaja v nedeľu platný od marca prospeje centru Budapešti

NETKY.SK • 19 Február 2015, 12:19 • 2 min
Zákaz predaja v nedeľu platný od marca prospeje centru Budapešti

BUDAPEŠŤ - Zákaz predaja v nedeľu vo veľkých obchodoch v Maďarsku, ktorý začne platiť 15. marca, prospeje centru Budapešti. Na mnohé tamojšie obchody a tržnice sa totiž zákaz nevzťahuje, informoval dnes spravodajský server Vg.hu.

slovakia

left justify in out

Zákaz sa v zmysle doposiaľ málo spomínaného paragrafu príslušného zákona nevzťahuje na obchody a tržnice nachádzajúce sa v oblastiach, ktoré sú vyhlásené za svetové dedičstvo UNESCO a v ich ochranných zónach.

 

V Budapešti tak budú môcť byť otvorené luxusné predajne, trafiky, potravinové obchody i tržnice aj v nedeľu, kedy budú musieť byť veľké obchody reťazcov zatvorené. Do zoznamu svetového dedičstva patrí napríklad Hradný vrch, dunajské nábrežia vrátane parlamentu a kultúrne stredisko Vigadó, ale aj Andrássyho bulvár.

 

Veľké a frekventované nákupné centrá Mammut na budínskej strane a Westend neďaleko parlamentu nepatria do chránenej zóny, budú musieť byť teda v nedeľu zatvorené. Poslanci maďarského parlamentu schválili vlani 16. decembra zákon, na základe ktorého od 15. marca tohto roka platí zákaz zamestnávať v nedeľu v obchodnom sektore. Výnimkou sú obchody s rozlohou do 200 metrov štvorcových, v ktorých môžu ale pracovať iba majitelia, prípadne ich rodinní príslušníci.

 

Za návrh zákona o povinnom odpočinku v nedeľu z dielne menšej vládnej Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) hlasovalo 119 poslancov, 40 bolo proti a 25 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.

 

V zmysle prijatého zákona ďalšou výnimkou je, že otvorené môžu byť aj obchody, ktoré predávajú výhradne pekárenské a mliekarenské výrob, novinové stánky a kvetinárstva v presne stanovených hodinách.

 

Zákaz neplatí ani pre lekárne a obchody na čerpacích staniciach, železničných staniciach, letiskách a ďalších verejných zariadeniach. Obchody ale budú môcť byť v nedeľu otvorené v adventnom období a v jednu nedeľu roka podľa voľby daného obchodu.

 

Proti návrhu zákona sa už dávnejšie zdvihla vlna odporu najmä obchodných reťazcov, ktoré vidia v právnej norme potláčanie konkurencie, ale aj odborárov - zamestnancov, ktorí namietajú, že si takto nebudú môcť pracovníci v obchode privyrobiť na príplatkoch za nedeľu. Podľa kritikov v konečnom dôsledku zákon spôsobí aj stratu pracovných miest v tomto sektore.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) žab

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies