Zadržali matku dvoch vodcov islamských militantov v meste Marawi

NETKY.SK • 10 Jún 2017, 09:20 • 2 min
Zadržali matku dvoch vodcov islamských militantov v meste Marawi

MANILA - Filipínska polícia zadržala v piatok matku dvoch bratov stojacich na čele skupiny islamských militantov, ktorí už viac ako dva týždne okupujú mesto Marawi na juhofilipínskom ostrove Mindanao.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra DPA.

 

Omintu Mauteovú, známu aj ako Farhana, zadržali v meste Masiu v provincii Lanao del Sur spolu s ďalšími deviatimi ľuďmi vrátane dvoch zranených mužov. Masiu leží približne 840 kilometrov južne od filipínskej metropoly Manila.

 

"Farhana údajne zabezpečila nákup vozidiel a zbraní, aby skupina mohla uniknúť z provincie Lanao del Sur," uviedol šéf provinčnej polície Theodore Sindac, ktorý dodal, že pri zásahu bolo zaistených viacero výkonných zbraní a nástražných výbušných systémov.

 

Farhana je matkou Abdullaha a Omara Mauteovcov stojacich na čele približne 200 bojovníkov, ktorí obsadili tri okresy mesta Marawi. V utorok zadržala polícia aj otca oboch bratov a z obavy, že sa ho militanti pokúsia oslobodiť, ho eskortovala do Manily.

 

Boje o Marawi sa začali 23. mája po tom, ako pokus vládnych síl o zadržanie oblastného vodcu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) vyvolal obsadenie tohto mesta islamistami. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte v tejto súvislosti vyhlásil na ostrove Mindanao stanné právo.

 

Pri doterajšom násilí bolo usmrtených vyše 180 osôb, prevažne militantov, zatiaľ čo väčšina z 200.000 obyvateľov mesta opustila svoje domovy. Odhaduje sa, že v centre Marawi zostáva zabarikádovaných približne 100 príslušníkov miestnych militantných skupín, ktoré odprisahali vernosť IS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies