Zachránení baníci sa vrátili k bani na ďakovnú bohoslužbu

NETKY.SK • 18 Október 2010, 07:56 • 2 min
Zachránení baníci sa vrátili k bani na ďakovnú bohoslužbu

Zachránení baníci sa vrátili k bani na ďakovnú bohoslužbu

slovakia

left justify in out

img

Niektorí z 33 čílskych baníkov, ktorých zachránili minulý týždeň po 69 dňoch nedobrovoľného pobytu pod zemou, sa dnes vrátili na ďakovnú bohoslužbu bani, ktorá sa takmer stala ich hrobom.
      Zachránení, ich rodinní príslušníci a priatelia sa zúčastnili na slávnostnej omši v stane postavenom pri ústí bane San José, z ktorej sa dostali na slobodu v stredu v priamom prenose sledovanom celým svetom.
      Súkromná bohoslužba sa uskutočnila v oblasti Tábora nádeje, kde rodinní príslušníci čakali na správy o svojich manželoch, synoch a otcoch uväznených vyše dva mesiace v zavalenej bani a modlili sa za ich záchranu.
      Účastníci na slávnosti hlasno tlieskali a spievali náboženské piesne a čílsku národnú hymnu. Médiá tam však nepustili a samotní baníci sa otázkam reportérov naďalej vyhýbajú. Po dnešnej slávnosti definitívne zbúrali stany Tábora nádeje, kde žili od závalu v bani 5. augusta.
      Dcéra najstaršieho, 63-ročného baníka Mária Gómeza povedala, že o najhorších okamihoch v bani nehovorí ani s členmi rodiny a tí naňho nenaliehajú. Samotný Gómez svojim vnúčatám odporučil, aby študovali a získali si kvalifikáciu. "Nikdy nechoďte do bane," zdôraznil im.
      Prieskum verejnej mienky, o ktorom dnes informovali noviny La Tercera, ukázal, že 84 percent Čiľanov schvaľuje, ako prezident Sebastian Piňera riešil vzniknutú situáciu. Konzervatívny podnikateľ a miliardár navštívil baňu niekoľkokrát počas uvedených dvoch mesiacov a osobne kontroloval 23-hodinovú záchrannú operáciu, počas ktorej baníkov vytiahli postupne po jednom na povrch.
      Celková spokojnosť s prezidentom stúpla na 62 percent z približne 50 pred záchranou baníkov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies