Záchranári varujú. Na horách môžu padať lavíny

NETKY.SK • 19 Február 2017, 10:07 • 2 min
Záchranári varujú. Na horách môžu padať lavíny

BRATISLAVA - Vo Vysokých Tatrách platí nad 1800 m n.m mierne lavínové nebezpečenstvo, v ostatných horských oblastiach Slovenska pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo.

slovakia

left justify in out

Dnes ráno bolo na horách zamračené počasie s občasným snežením, teploty vzduchu sa pohybovali od -12°C na vrcholkoch hôr po -5°C v stredných polohách. Severozápadný až severný vietor fúkal prevažne na hrebeňoch a v najvyšších polohách o sile do 10m/s ( 36 km/h). Za posledných 24 hodín pripadlo do 10 cm snehu, za poslednú periódu sneženia do 15 cm nového voľného snehu, ktorý si zachováva prachový charakter hlavne v najvyšších polohách, v stredných polohách je vlhký. Ako upozorňuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, nový sneh je rozložený veľmi nerovnomerne, nebezpečné sú hlavne miesta na záveterných stranách hrebeňov a žlabov v najvyšších polohách. Vplyvom zamrznutia premočeného snehu je povrch snehu pod malou prachovou alebo vlhkou vrstvou zmrznutý až veľmi tvrdý, v stredných polohách silná kôra, v nižších polohách borivý. Na hrebeňoch je sneh väčšinou sfúkaný a stopený až na podkladovú vrstvu.


Za studeným frontom, ktorý prišiel po výraznom oteplení, zasiahla naše horské územia oblasť vyššieho tlaku vzduchu, ktorá priniesla ochladenie. Mokrý firnový sneh zmrzol, čo výrazne stabilizovalo snehovú pokrývku. Zrážky za poslednú periódu sneženia boli nevýrazné a predstavujú riziko len v najvyšších polohách, kde v spojení s miernym vetrom vytvorili v záveterných polohách ( predovšetkým na J až JV stranách) za hrebeňmi, v žlaboch a terénnych depresiách snehové vankúše a dosky, ktoré môžu predstavovať zvýšené riziko uvoľnenia, hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies