VIDEO Začalo sa najväčšie čistenie Tichého oceánu v histórii ľudstva

NETKY.SK • 10 September 2018, 17:01 • 2 min
VIDEO Začalo sa najväčšie čistenie Tichého oceánu v histórii ľudstva

SAN FRANCISCO – V sobotu 8.septembra začalo najväčšie čistenie Tichého oceánu v histórii ľudstva – The Ocean Cleanup. Ide o vynález mladého Holanďana, ktorý sa rozhodol niečo urobiť s narastajúcim plastovým znečistením planéty.

slovakia

left justify in out

Tento fenomenálny systém na zber plastového odpadu, ktorý vymyslel iba 24-ročný Boyan Slat z Holandska, by mal z oceánu vyzbierať 1,8 bilióna kusov plastu. Obrovská masa plastového odpadu, nazvaná ako Veľká pacifická skládka, pláva medzi Kaliforniou a Havajskými ostrovmi.

 

 

 

Boyan dostal tento nápad počas dovolenky v Grécku, keď sa ešte ako chlapec potápal v Stredozemnom mori a vo vode videl namiesto rýb iba plast. Rozhodol sa bojovať proti znečisťovaniu našej krásnej planéty a jeho snaha nakoniec slávila úspech.

 

Systém na zber plastov sa skladá z približne 600-metrovej hrádze, na ktorej je zospodu pripevnená 3-metrová sieť. Zariadenie je pripnuté k nákladnej lodi, ktorá ho dopraví na určené miesto, kde sa za pomoci morských prúdov a poveternostných podmienok sformuje do tvaru U a postupne sa uzavrie okolo skládky plastov.

 

img

 

Keď sa siete naplnia plastom, systém vyšle správu a príde nákladná loď, ktorá nahromadené plasty odvezie. Do roku 2020 by malo byť v Tichom oceáne až 60 takýchto zariadení, ktoré by do piatich rokov mali vyzbierať 50% všetkého odpadu v tejto oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies