Začal sa proces s vdovou po strelcovi z gay klubu v Orlande

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 23:14 • 2 min
Začal sa proces s vdovou po strelcovi z gay klubu v Orlande

ORLANDO - Na federálnom súde v americkom štáte Florida sa v stredu začal proces s vdovou po strelcovi Omarovi Mateenovi, ktorý 12. júna 2016 usmrtil v gay klube v Orlande 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tridsaťjedenročná Noor Zahi Salmanová je okrem iného obvinená z napomáhania a navádzania k trestnému činu. Podľa prokuratúry Salmanová vedela o tom, že jej manžel nakupoval muníciu do svojej zbrane, pomáhala mu s výberom možných lokalít pre útok a vedela o jeho zámeroch niekoľko hodín pred streľbou.

 

Salmanová podľa obžaloby taktiež klamala a pokúšala sa zavádzať agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Vedela aj o manželovej chorobnej fascinácii násilnými džihádistickými videami a terorizmom. Podľa právnika obvinenej je Salmanová jednoduchá žena s IQ 84, starostlivá matka päťročného syna a o manželových plánoch nič nevedela.

 

Proces môže trvať tri týždne a možno aj dlhšie. V prípade usvedčenia jej hrozí až doživotný trest odňatia slobody. Vdovu zadržali vlani v januári v meste San Francisco, kde sa presťahovala po streľbe v nočnom klube Pulse v Orlande na Floride. Jej manžela po smrtiacom útoku zneškodnila špeciálna policajná jednotka. Vyšetrovateľom predtým povedala, že o zámere svojho manžela vedela a pokúšala sa mu ho vyhovoriť.

 

Mateen (29) počas útoku telefonoval na núdzovú linku 911 a prisahal vernosť teroristickej skupine Islamský štát (IS). Jeho čin je najhorším masakrom svojho druhu v dejinách USA, pričom FBI ho označil ako za teroristický útok, tak aj za zločin z nenávisti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies