Za štyri roky by mali prejsť revitalizáciou všetky mestské cintoríny

NETKY.SK • 9 November 2010, 13:22 • 2 min
Za štyri roky by mali prejsť revitalizáciou všetky mestské cintoríny

Za štyri roky by mali prejsť revitalizáciou všetky mestské cintoríny

slovakia

left justify in out

V meste Poprad by sa počas štyroch rokov mali zrevitalizovať cintoríny vo všetkých mestských častiach. Najväčšou úpravou prejde mestský cintorín vo Veľkej. Riaditeľka Pohrebno-cintorínskych služieb v Poprade Eva Brajerová informovala, že revitalizácia bude rozdelená do štyroch etáp.
V prvej etape, ktorá by sa mala začať na jar, vo Veľkej vybudujú rozptylovú lúku. Súvisí to so zvýšeným počtom kremácií v meste. V súčasnosti je takýchto pohrebov zhruba 40 %. "Bude to trocha vyvýšená trávnatá plocha, kde sa nebudú ukladať vence ani zapaľovať sviečky. Pozostalí tam môžu vykonať krátky obrad," priblížila Brajerová. V rámci toho by malo byť vybudované aj kolumbárium, kde bude možné umiestniť urny.
V druhej etape sa taktiež vo Veľkej vybuduje oddychová zóna s lavičkami a trávnatou plochou. Na uvedenom mieste by mali byť umiestnené aj staré náhrobné kamene, ktoré majú historickú hodnotu.
Ďalšia etapa sa bude týkať rekonštrukcie všetkých chodníkov a ciest na cintorínoch vo Veľkej, v Matejovciach, Spišskej Sobote i Strážach. Mestské cintoríny získajú aj nové oplotenie. "Ide o to, aby tie cintoríny získali inú úroveň, aby to bolo miesto ticha, pokoja a piety," zdôvodnila Brajerová. Posledná etapa ráta s vytvorením plochy na umiestnenie hrobiek, o ktoré je v Poprade záujem.
Mesto sa tiež vo Veľkej chystá rozšíriť plochu určenú na hroby o 3,5 hektára. V súčasnosti je v Poprade asi 1000 voľných hrobových miest, čo postačí približne na päť rokov. Rozšírením plochy by sa malo docieliť zabezpečenie dostatku hrobových miest na ďalších 15 rokov.
V budúcnosti by sa mohla v Poprade vybudovať aj mobilná kremačná pec, na to však bude budúce vedenie mesta hľadať investora. Náklady na takúto pec sa pohybujú okolo 120.000 eur. V súčasnosti je najbližšie kremačná pec v Banskej Bystrici či Košiciach.
Celkové náklady na revitalizáciu, ktorou by za štyri roky mali postupne prejsť všetky mestské cintoríny, dosahujú približne 600.000 eur. Väčšina prostriedkov pôjde z mestského rozpočtu, mesto chce však získať aj prostriedky z Európskej únie. O tom, či sa revitalizácia zrealizuje, už rozhodne po voľbách nové mestské zastupiteľstvo.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies