Za porušenie pravidiel o zbierkach hrozí pokuta do tisíc eur

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 11:27 • 2 min
Za porušenie pravidiel o zbierkach hrozí pokuta do tisíc eur

BRATISLAVA - Pokutu až do tisíc eur by mohol dostať organizátor verejnej zbierky za porušenie nového zákona o verejných zbierkach.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý dnes parlamentný ústavnoprávny výbor odporučil poslancom schváliť. Nová legislatíva by mala nahradiť štyridsaťročný zákon o verejných zbierkach. Aktuálne platný zákon z roku 1973 bol síce novelizovaný, ale zmeny sa týkali lotérií a iných hier.

 

Nový zákon má priniesť viac transparentnosti. Upravuje podmienky verejnej zbierky, register verejnej zbierky a tiež sankcie. Po novom budú môcť verejnú zbierku organizovať len právnické osoby po zápise do registra verejných zbierok. Na vykonávanie verejnej zbierky budú právnické osoby povinné zriaďovať osobitný účet, cez ktorý sa budú vykonávať aj všetky úhrady spojené s použitím čistého výnosu zbierky. Medzi ďalšími pravidlami je napríklad ustanovenie, že náklady zbierky nesmú presiahnuť 20 percent z hrubého výnosu zbierky. Zástupcovia mimovládnych organizácií dnes na výbore požiadali, aby sa hranica na možné náklady zvýšila na 25 percent. Definitívne sa o konečnej podobe zákona rozhodne na gestorskom výbore. 

 

Zbierka sa bude môcť robiť posielaním príspevkov na osobitný účet, posielaním darcovských SMS alebo volaním na skrátené číslo, zbieraním do stacionárnych alebo prenosných pokladničiek, taktiež predajom predmetov či vstupeniek na kultúrne, športové alebo iné verejné podujatia organizované na získanie príspevkov. Príspevok musí byť zahrnutý v cene predmetov či vstupeniek. Zákon dovoľuje aj kombináciu spomínaných spôsobov. Zbierku do pokladničiek, predaj predmetov a vstupeniek bude možné vykonávať na verejných priestranstvách a v priestoroch právnických osôb prístupných verejnosti, ak vlastník či správca nehnuteľnosti dá na to písomný súhlas. Aj na zbierku v priestoroch vo vlastníctve fyzických osôb bude potrebný súhlas týchto osôb. 

 

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka by už vďaka novému zákonu peniaze zo zbierok nemali končiť v nesprávnych rukách. "Som presvedčený, že peniaze, ktoré dajú ľudia na charitu a humanitárne ciele, skončia u tých, ktorým sú najviac určené, a že rôzne organizácie nebudú môcť zneužívať dobrosrdečnosť Slovákov na to, aby peniaze použili na účely, na ktoré nie sú určené,"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies