Z predmestia Damasku evakuovali vyše 2000 civilistov a povstalcov

NETKY.SK • 14 Máj 2017, 20:07 • 2 min
Z predmestia Damasku evakuovali vyše 2000 civilistov a povstalcov

KÁHIRA - Vyše 2000 povstalcov a civilistov evakuovali dnes z predmestia sýrskej metropoly Damask.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) a sýrske štátne médiá o tom dnes informovala agentúra DPA.

 

K presídleniu došlo len deň po tom, ako provládne sily vytlačili sýrsku opozíciu z väčšiny predmestí hlavného mesta. Medzi evakuovanými bolo podľa SOHR aj zhruba 800 povstaleckých bojovníkov. Tých vyviezli autobusmi zo štvrte Kábún na východe Damasku, ktorú ešte donedávna ovládala sýrska opozícia majúca pod kontrolou tiež priľahlú provinciu Idlib.

 

Sýrska štátna agentúra SANA informovala, že z Kábúnu bolo dnes v rámci prvej fázy evakuácií prevezených dovedna 2289 ľudí vrátane 1058 bojovníkov. Koľko ľudí by z mesta mali ešte previezť neskôr však agentúra nespresnila.

 

Evakuácie sa realizujú v súvislosti s dohodou medzi sýrskou vládou a miestnymi povstalcami. SOHR sa domnieva, že ťaženie vládnych síl v Kábúne sa vďaka tomuto procesu teraz ešte zintenzívni. Sýrskemu režimu sa ešte v sobotu podarilo dobyť 80 percent tejto štvrte.

 

Sýrska opozícia evakuácie vníma ako nútené presídľovanie obyvateľstva a sýrsky režim obviňuje z úmyselnej politiky demografických zmien, ktorej cieľom je odsunúť odporcov prezidenta Bašára Asada zo západnej Sýrie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies