Z krajiny sa stiahla posledná americká bojová jednotka

NETKY.SK • 19 August 2010, 12:20 • 2 min
Z krajiny sa stiahla posledná americká bojová jednotka

Z krajiny sa stiahla posledná americká bojová jednotka

slovakia

left justify in out

Po viac ako siedmich rokoch od začatia invázie sa z Iraku stiahla posledná americká bojová jednotka, uviedla dnes americká televízia NBC.
      Približne 5000 vojakov štvrtej brigády Stryker - druhej pešej divízie - opustilo Irak prekročením hranice do Kuvajtu. Americká vojenská misia v krajine pod názvom Iracká sloboda sa oficiálne podľa plánu prezidenta USA Baracka Obamu končí 31. augusta.
      V Iraku odchodom poslednej bojovej jednotky zostalo už len 50.000 amerických vojakov, ktorí budú pôsobiť v úlohe výcvikových a podporných jednotiek irackých vládnych síl, ale aj tí sa stiahnu do konca roka 2011. Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Obamovej administratívy uviedla, že v Iraku zostalo 56.000 vojakov USA, ktorí už nemajú bojovú úlohu.
      Pri vstupe Obamu do úradu v januári 2009 bolo v Iraku 140.000 amerických vojakov. Podľa údajov Pentagónu prišlo od začiatku invázie v marci 2003 v krajine o život 4419 amerických vojakov.
      Obama ešte počas prezidentskej volebnej kampane sľúbil zodpovedné ukončenie vojny v Iraku. Vo funkcii prezidenta už viackrát potvrdil, že do 1. januára 2012 opustí Irak aj posledný americký vojak.
      Násilie v Iraku pokleslo od vrcholu nábožensky motivovaných zrážok v rokoch 2006-2007, počet civilistov zabitých pri výbuchoch bômb, streľbe a iných útokov, ku ktorým dochádza denne, sa však v júli výrazne zvýšil.
      Americkí predstavitelia uviedli, že očakávajú vystupňovanie násilia, keďže vzbúrenci al-Káidy sa snažia využiť neschopnosť politických strán dohodnúť sa na novej vláde po parlamentných voľbách, ktoré sa konali ešte v marci. Minulý týždeň však vo Washingtone zhodnotili situáciu v Iraku pozitívne a vyzdvihli rastúci potenciál irackých bezpečnostných síl.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies