Z Holandska vyplávala loď s pomocou zasiahnutým ebolou z 9 krajín, vrátane SR

NETKY.SK • 6 November 2014, 18:31 • 2 min
Z Holandska vyplávala loď s pomocou zasiahnutým ebolou z 9 krajín, vrátane SR

ROTTERDAM/BRUSEL/WASHINGTON - Nákladná loď so zdravotníckou pomocou deviatich členských krajín Európskej únie, vrátane Slovenska, pre západoafrické štáty zasiahnuté epidémiou eboly vyplávala dnes z Holandska.

slovakia

left justify in out

Na palube plavidla sú nielen sanitky, ale aj zariadenie potrebné na zriadenie a vybavenie mobilných nemocníc a laboratórií či iný zdravotnícky materiál.
     

Náklad pripravili v spolupráci s Organizáciou Spojených národov (OSN) a Detským fondom OSN (UNICEF) Slovensko, ako aj Belgicko, ČR, Fínsko, Holandsko, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko a Veľká Británia.
     

Luxembursko zasa ako prvá členská krajina únie ponúklo dva špeciálne upravené lietadlá na prepravu pracovníkov medzinárodných humanitárnych organizácií, infikovaných životunebezpečným vírusom, na špecializované kliniky mimo čierny kontinent.
     

Európska únia dnes v Bruseli prostredníctvom Európskej komisie oznámila zvýšenie príspevku na boj proti ebole o ďalších 280 miliónov eur, a to v spolupráci s farmaceutickým priemyslom na výskumné účely.
     

Podľa slov eurokomisára pre výskum, vedu a inovácie Carlosa Moedasa by tieto finančné prostriedky mali byť využité na vyvinutie nového séra proti ebole, ako aj liečiv proti tomuto ochoreniu. Na sume sa rovnakým dielom podieľajú program Európskej únie a farmaceutický priemysel.
     

Prezident USA Barack Obama požiadal iba v stredu Kongres o urgentné uvoľnenie ďalších 6,2 miliardy dolárov (päť miliárd eur) na potlačenie epidémie v západnej Afrike a na zlepšenie funkčnosti amerických zdravotníckych úradov v prípade možného výskytu prípadov eboly na území krajiny. Súčasne by však mali pomôcť aj pri urýchlení prác na vývoji séra a liekov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies