Miroslav Lajčák kritizuje EÚ: „Nechali sme sa učičíkať mylnou predstavou.“

NETKY.SK • 3 Jún 2022, 17:25 • 2 min
Miroslav Lajčák kritizuje EÚ: „Nechali sme sa učičíkať mylnou predstavou.“

BRATISLAVA - Politik a diplomat vystúpil na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 v Bratislave, kde kritizoval Európsku úniu.

slovakia

left justify in out

Osobitný predstaviteľ EÚ pre západný Balkán Miroslav Lajčák označil súčasný zdĺhavý proces prijímania štátov západného Balkánu do Európskej únie za vtip. Únia tým podľa neho v tomto regióne stráca dôveryhodnosť.  

 

img

Milo Djukanovič

 

Na diskusii o európskej budúcnosti krajín západného Balkánu, ktorá sa konala v rámci Globsecu, sa okrem Lajčáka zúčastnili aj prezident Čiernej Hory Milo Djukanovič, premiér Severného Macedónska Dimitar Kovačevski, kosovský premiér Albin Kurti a osobitný vyslanec Spojeného kráľovstva pre západný Balkán Stuart Peach.

 

„V poslednom období sme sa nechali učičíkať mylnou predstavou, že sa nemáme kam ponáhľať, lebo západný Balkán je v bezpečí,“ vyhlásil Lajčák. Upozornil, že takýmto prístupom EÚ stratila dôveryhodnosť.

 

Prečítajte si tiež: Vojna na Ukrajine priniesla aj niečo dobré, tvrdí Jaroslav Naď

 

Podľa Lajčáka sú v dôsledku týchto pochybností krajiny západného Balkánu v súčasnosti pripravené na vstup do EÚ menej, ako boli pred piatimi rokmi. „Chceme, aby kandidátske krajiny dosiahli štandardy únie ešte predtým, ako vôbec začnú rokovania o ich pripojení do EÚ, čo je absurdné, lebo tieto podmienky by mali spĺňať postupne v rámci tohto procesu,“ uviedol Lajčák, pričom súčasný proces prijímania nových štátov do EÚ označil za vtip.

 

img

 

Potrebu začlenenia krajín západného Balkánu do únie zdôraznil aj prezident Čiernej hory Djukanovič. Nedostatok záujmu a entuziazmu únie v súvislosti so západným Balkánom podľa neho vyústil v neochotu jednotlivých vlád zavádzať reformy.

 

„My obviňujeme úniu, tá zase západný Balkán a jediný, kto z toho celého profituje, sú tretie subjekty, ktoré sú založené protieurópsky,“ vyhlásil Djukanovič. Dodal, že v niektorých krajinách na západnom Balkáne stále existuje proruský sentiment, pomocou ktorého Rusko manipuluje miestnych obyvateľov.

 

Aj severomacedónsky premiér Dimitar Kovačevski vyzval EÚ, aby smerom ku krajinám západného Balkánu vyslala jasný signál, že sa jedného dňa stanú jej riadnymi členmi. Uviedol tiež, že zásluhový systém, ktorý únia v súčasnosti využíva pri procese integrácie nových štátov, by mal platiť pre všetkých rovnako, a teda aj pre Ukrajinu, Moldavsko a Gruzínsko.

 

Možno vás zaujme: Európska únia ustúpila Viktorovi Orbánovi!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona