Z Afričanov sa v blízkej budúcnosti môže stať najväčší porazený kontinent

NETKY.SK • 10 August 2017, 11:35 • 2 min
Z Afričanov sa v blízkej budúcnosti môže stať najväčší porazený kontinent

Afrika sa stala miestom, kde sa zahraničné krajiny môžu vzdať svojej vojenskej schopnosti proti sebe navzájom a bok po boku potlačiť tunajších obyvateľov alebo práve naopak, miestom kde si veľmoci budú dokazovať svoju silu.

slovakia

left justify in out

Turecko sa v najbližšej dobe chystá otvoriť svoju najväčšiu zámorskú vojenskú základňu v rozvrátenom štáte, Somálsku. Spojené arabské emiráty už budujú vojenskú základňu v prístave Berbera, tiež na území Somálska. Čína zase otvorila svoju prvú zámorskú vojenskú základňu v Džibuti na Africkom rohu, kde v súčasnosti sídlia aj americkí, japonskí či francúzski vojaci.

 

Dá sa teda povedať, že Afrika sa stala veľmi príťažlivou z pohľadu zahraničnej politiky rôznych krajín sveta. Expert pre africké záležitosti Ayo Johnson si myslí, že svetové mocnosti premenili africký kontinent na akési posledné divadlo vojenskej konfrontácie. "Ešte počas koloniálneho obdobia sme videli, že Afrika je rozdelená podľa sféry vplyvu západných krajín a teraz to môžeme vidieť znova. Afrika sa stala opäť centrom novej hranice proxy vojny, pretože všetky tieto rozdielne krajiny si zakladajú vojenské základne na africkom kontinente. Je to obrovská starosť," vyjadril sa Ayo Johnson.

 

MAPA: Takmer celá Afrika je rozdelená európskymi kolóniami, ktorý štát si podmanil najviac zeme?

 

Johnson tiež naznačil, že Afričania žiaľ nemajú požadované schopnosti ani možnosti sa brániť pred svetovými mocnosťami, keďže si nevedia ani udržať mier či kontrolovať štátne záležitosti. "Máme Čínu, ktorá tam už má vlastnú vojenskú základňu. Ako ospravedlnenie s veľkou obľubou používa, že si len chce chrániť vlastné investície, ktoré má na africkom kontinente a taktiež bojovať proti pirátstvu "povedal Johnson.

 

"Američania uvádzajú podobné dôvody, nehovoriac o Európanoch. Takže v konečnom dôsledku sa z afrického kontinentu stáva akási základňa pre ďalšiu možnú násilnú konfrontáciu medzi superveľmocami sveta v ich takzvaných proxy bitkách, "pokračoval.

 

Johnson vníma tento záujem veľmocí na kontinente z hľadiska jeho strategickej polohy. "Afrika sa stala miestom kde si môžu krajiny porovnávať svoje sily bez toho, aby sa boje odohrávali priamo na územiach ich vlastných štátov," poznamenal Johnson.

 

Napriek zvýšenej zahraničnej vojenskej prítomnosti zostáva problém pirátstva v regióne nevyriešený. "Jedna vec je istá, že pirátstvo stále existuje a bude pokračovať a je nepravdepodobné, že sa zastaví alebo spomalí," skonštatoval Johnson. 

 

"Pokiaľ ide o terorizmus, Al-Káida a ISIS stále majú pevnosti a kontrolu, vplyv v tej časti sveta a vojenské základne, ktoré sú tu fyzicky umiestnené. Ak sú tam, aby zabránili takýmto útokom, myslím, že v krátkodobom alebo dlhodobejšom horizonte by to mohlo vytvoriť antagonizmus, vytvoriť problém pre miestnych obyvateľov, ktorí sa môžu chcieť pripojiť k týmto organizáciám, aby napadli vojenské sily, ktoré tam sú. Takže ochrana Afriky sa stáva obrátením, stáva sa oblasťou, kde si každý chce ukázať, čo je schopný robiť, a to je obava, či už ide o teroristu, či americkú, európsku alebo dokonca nedávno aj Turkov. Kde má základňu, " zhodnotil Johnson na záver. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies