Yegorov uspel na Ústavnom súde bolo porušené jeho právo na osobnú slobodu

NETKY.SK • 11 September 2013, 15:19 • 2 min
Yegorov uspel na Ústavnom súde bolo porušené jeho právo na osobnú slobodu

BRATISLAVA – Ústavný súd uznal, že u Volodymyra Yegorova z Ukrajiny, ktorého roky súdia ako údajného šéfa zločineckej skupiny, bolo porušené jeho základné právo na osobnú slobodu, garantované ústavou.

slovakia

left justify in out

Okrem toho bolo porušené aj jeho právo na slobodu a bezpečnosť podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Vyplýva to z nálezu ústavného súdu k sťažnosti, ktorú Volodymyr Yegorov podal proti verdiktu Krajského súdu v Trnave o jeho väzbe. Trnavský súd rozhodoval vlani v septembri, pričom Volodymyr Yegorov je celkovo väzobne stíhaných v rôznych prípadoch už od júna 2002. Ústavný súd zrušil uznesenie Krajského súdu v Trnave a vec mu vrátil na ďalšie konanie. Verdikt ústavného súdu je z júna, obhajca Volodymyra Yegorova ho dostal v týchto dňoch. „Budeme čakať, ako teraz rozhodne Krajský súd v Trnave,“ povedal advokát Juraj Baláž.

Volodymyr Yegorova na Okresnom súde v Trnave čelí obžalobe zo zorganizovania vraždy spolumajiteľa erotického salónu Dallas v Galante Miloša Žilineka z 2. februára 1999. Žilinek neprežil streľbu po incidente so skupinou po rusky hovoriacich mužov, ktorí od neho pýtali asi 200-tisíc slovenských korún. Podľa výpovede jedného zo svedkov bol podnik Dallas pod ochranou v tom čase silnej skupiny podsvetia, známej ako pápayovci. Volodymyr Y. tvrdí, že so streľbou v Dallase nemá nič spoločné.

Okrem toho už dlhšie súdia Volodymyra Yegorova v Bratislave. Krajský súd znova rieši kauzu piatich vrážd s Volodymyrom Yegorovom, Eduardom V., Vasyľom P. a Mykolom Sh., ktorú mu vrátil Najvyšší súd SR v júni 2010. V dnes už zrušenom rozsudku pôvodne padli neprávoplatné doživotné tresty. Dôvodom zrušenia verdiktu bolo zistenie odvolacieho senátu, že prvostupňový rozsudok sa opiera o nahrávky priestorových odpočúvaní, ktoré boli súdu predložené zostrihané a procesne nepoužiteľné. Obžalovaným prokuratúra pripisovala vraždy štyroch Ukrajincov a jedného Slováka z konca 90. rokov. Išlo o členov ich skupiny, ktorí sa údajne stali pre nich nepohodlní.

Údajný boss skupiny Volodymyr Yegorov figuroval aj v menšom prípade trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, ktorý súvisí s kradnutými autami. V tom ho už právoplatne odsúdili a trest si odpykal počas väzby. Volodymyr Y. sa 22. februára dostal na slobodu. Krátko po prepustení z väzby Najvyšším súdom SR ho však opäť zadržala polícia pre iný prípad vraždy. Skupinu okolo Volodymyra Y. oslobodili v ďalšej kauze dvoch vrážd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies