Wimbledon: Prekvapenia neprestávajú! Lisická v 4. kole vyradila Serenu

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 16:43 • 2 min
Wimbledon: Prekvapenia neprestávajú! Lisická v 4. kole vyradila Serenu

LONDÝN - Nemecká tenistka Sabine Lisická nasadená ako dvadsiata tretia senzačne zvíťazila v pondelňajšom stretnutí osemfinálového 4. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (24. júna - 7. júla, dotácia 22,56 milióna libier, tráva) nad jasne favorizovanou jednotkou svetového rebríčka WTA a obhajkyňou trofeje Serenou Williamsovou z USA za 124 minút 6:2, 1:6, 6:4. Nastrieľala 10 es proti 7.

slovakia

left justify in out

Na "winnery" vynikla 35:25, urobila len o dve nevynútené chyby viac (25:23). Obe premenili 5 brejkbalov. Postupujúca na to potrebovala len 8 príležitostí, zdolaná až 16. Američanke nebolo nič platné, že nazbierala o tri fiftíny viac (99:96).

V rozhodujúcom sete pritom prehrávala 23-ročná semifinalistka medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2011 Lisická, 24. v renkingu, s 5-násobnou miestnou šampiónkou 0:3 s jedným brejkom aj 2:4. Za stavu 3:4 odvrátila tri brejkbaly v rade. Následne brejkla Američanku z 15:30 a potom sa - aj cez jednu hrozbu straty servisu - dopodávala k šokujúcemu triumfu. Pri druhom mečbale sa presadila kombináciou aktívneho bekhendu popri čiare a vstúpeného forhendu do voľnej časti Centrálneho dvorca.

"Ešte stále sa chvejem, premáha ma šťastie. Serena odohrala fantastický zápas, predviedla niekoľko neuveriteľných úderov. Je to veľmi náročná súperka. Cítim sa úžasne. Odovzdala som všetko, čo je vo mne. Bojovala som o každučký fiftín a podarilo sa mi vytrvať," povedala v interview ešte na kurte Lisická, ktorá znížila v štatistike proti Američanke na 1:2 po nezdaroch zo Stanfordu 2011 a Charlestonu 2012. Urastená Nemka, ktorá sídli v Bradentone na Floride, vyradila v 3. kole inú grandslamovú šampiónku - Samanthu Stosurovú z Austrálie (US Open 2011).

Niekdajšia dvanástka počítačového poradia Lisická sa vo štvrťfinále stretne s Estónkou Kaiou Kanepiovou (46.), pôjde o premiérový vzájomný súboj.

Lisická má na Wimbledone bilanciu 17:4, na zostávajúcich troch vrcholných podujatiach 16:15. V tejto sezóne už nastrieľala 212 es a je druhá v predmetnom poradí práve za Serenou (299). Okrem spomenutého predvlaňajšieho semifinále bola v britskej metropole aj vo štvrťfinále ročníkov 2009 a 2012. Pred dvanástimi mesiacmi ju zastavila ľavoruká krajanka Angelique Kerberová. Niekdajším koučom Kim Clijstersovej Wimom Fissettom trénersky vedená Lisická je víťazka troch turnajov pod hlavičkou Tenisovej asociácie žien (Charleston 2009, Birmingham a Dallas 2011), tento rok sa prebojovala do finále v Pattayi a Memphise. Vo Wimbledone si v roku 2011 zahrala deblové finále po boku spomenutej Stosurovej.

Séria zápasových úspechov 31-ročnej S. Williamsovej sa skončila na hodnote 34 úspechov. Serenina predchádzajúca dvojnásobná rekordná šnúra mala 21 dielov. Američanka do pondelka naposledy neuspela 17. februára proti Bieloruske Viktorii Azarenkovej vo finále v katarskej Dauhe. V tomto tisícročí ide o druhú najdlhšiu sériu. Venus Williamsová triumfovala v roku 2000 v 35 dueloch za sebou. Zaujímavosťou je fakt, že Serena na štyroch z piatich grandslamových podujatí pri absencii Venus prehrala práve v osemfinále. Výnimku tvorí celkový triumf na AO 2007.

"Nepovažujem to za šokujúci výsledok. Je predsa známe, že ona dokáže zahrať na tráve naozaj dobre, má drvivý servis. Už pred zápasom mi bolo jasné, že to veru nebude ľahké. S každou prehrou sa mi zmieruje extrémne ťažko. Musím sa však pozviechať a nájsť cestu k budúcim úspechom v podobných situáciách. Dnes som si nepočínala dostatočne rezolútne v dôležitých okamihoch, otáľala som, v tom vidím vysvetlenie," cituje twitterové konto turnaja S. Williamsovú, ktorá v 3. kole proti japonskej veteránke Kimiko Dateovej-Krummovej dosiahla jubilejný 600. singlový triumf vo svojej kariére.

Otcom Richardom Williamsom a mamou Oracene Priceovou podľa oficiálnych podkladov trénersky vedená a s Francúzom Patrickom Mouratoglouom konzultujúca Serena od prehry s domácou Virginie Razzanovou v 1. kole RG 2012 mala do pondelka zápasovú štatistiku 77:3.

Práve S. Williamsová je posledná hráčka, ktorá zvládla grandslamové double Paríž - Londýn. Podarilo sa jej to v roku 2002. Rodáčka zo Saginawu v Michigane teraz ťahala v areáli AELTC šnúru 16. zápasových úspechov vrátane vlaňajších olympijských hier. Predvlani ju takisto v osemfinále na adrese S19 Church Road zastavila Francúzka Marion Bartoliová, finalistka edície 2007.

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále):
Sabine Lisická (Nem.-23) - Serena Williamsová (USA-1) 6:2, 1:6, 6:4 za 124 minút



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies