Talianska vláda sa rozpadá, Salvini končí s koaličným partnerom

NETKY.SK • 9 August 2019, 06:33 • 2 min
Talianska vláda sa rozpadá, Salvini končí s koaličným partnerom

MILÁNO - Taliansko s najväčšou pravdepodobnosťou smeruje k predčasným voľbám. Ich termín je však otázny.

slovakia

left justify in out

Na vypísanie volieb v čo najskoršom možnom termíne vo štvrtok vyzval prezidenta Giuseppeho Conteho minister vnútra Matteo Salvini -  najvplyvnejší politik v krajine. To by však v súčasnej situácii mohol byť problém. Technicky to podľa talianskej ústavy musí byť tak, že si najprv overí neexistenciu doterajšej parlamentnej väčšiny na jednom z najbližších rokovaní parlamentu. Ten sa však práve rozišiel na letné prázdniny.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Con il terzo incontro con le parti sociali, inizia domani un’altra settimana di lavoro cruciale. Con i sindacati e le associazioni di categoria ci confronteremo sul tema del lavoro e del welfare e sulle misure che abbiamo intenzione di attuare con la prossima manovra economica. Queste misure saranno oggetto di approfondimento dei tavoli tecnici del Governo che partiranno già nei prossimi giorni. Mi riferisco ai tavoli tecnici su cinque aree tematiche: riforma fiscale; spending review - tax expenditure e cuneo fiscale; privatizzazioni; piano per il sud; investimenti ed export. I lavori continueranno di concerto con tutti i ministeri per arrivare a settembre con il lavoro già impostato per la manovra. L’ascolto e il confronto con tutte le parti coinvolte costituiscono per noi un passaggio imprescindibile per realizzare in maniera organica il progetto riformatore del Paese. Continuiamo, giorno dopo giorno, a lavorare con il massimo impegno per l’Italia.

Príspevok, ktorý zdieľa Giuseppe Conte (@giuseppeconte_ufficiale),



Salvini argumentuje tým, že súčasná koalícia už dokázala svoj faktický krach pri stredajšom hlasovaní v parlamente, pri ktorom neprešiel návrh koaličného Hnutia piatich hviezd na zastavenie sporného projektu stavby železničného tunela.

Práve ten dlhodobo rozdeľuje Salviniho stranu Liga a koaličné Hnutie piatich hviezd. Jeho predseda, taliansky vicepremiér Luigi Di Maio, Salviniho už od začiatku roku v tejto súvislosti obviňuje, že porušuje koaličnú zmluvu. V tej totiž podľa neho je okrem iného definované, že vláda v projekte tunela nebude pokračovať, minimálne nie bez toho, aby sa o ňom pokúsila opäť rokovať s európskymi partnermi a zmeniť podmienky pre Taliansko.

 



Odmietanie projektu 57,5-kilometrového tunela medzi talianskym Turínom a francúzskym Lyonom bolo pre Di Maia a jeho Hnutie piatich hviezd jednou z hlavných predvolebných tém, pričom hnutie voličov presviedčalo, že tento projekt je pre krajinu príliš drahý a má vážne ekologické úskalia.

Salvini naproti tomu argumentuje, že ak by Taliansko od projektu odstúpilo, vyšlo by ho to omnoho drahšie ako jeho dokončenie. Talianska trať má byť totiž súčasťou vysokorýchlostného železničného ťahu naprieč celou Európu, vedúceho z portugalského Lisabonu až do Kyjeva na Ukrajine, a Taliansko by za odstúpenie od projektu muselo platiť veľké pokuty.

Sporný tunel však nie je jedinou spornou témou medzi talianskymi koaličnými partnermi. Medzi oboma stranami sa začali objavovať názorové odlišnosti napríklad aj v tematike migrácie, kde sa Hnutie piatich hviezd zasadzovalo za to, aby krajina pomohla spomedzi utečencov zachránených na mori aspoň ženám a deťom, pričom Salvini a jeho Liga boli proti.

 



Nové voľby ďaleko viac vyhovujú Salviniho Lige ako Hnutiu piatich hviezd. Zatiaľ čo pred rokom bola popularita oboch subjektov zhruba na rovnakej úrovni, momentálne prieskumom dominuje Salviniho Liga, ktorá vysoko zvíťazila aj v eurovoľbách, a Di Maiova strana výrazne stráca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona