Webová stránka podozrivého z útokov v Bostone velebí islam

NETKY.SK • 19 Apríl 2013, 16:30 • 2 min
Webová stránka podozrivého z útokov v Bostone velebí islam

MOSKVA - Dvojicu podozrivú zo spáchania pondelňajších bombových útokov na maratóne v Bostone tvoria podľa posledných informácií 19-ročný Džochar A. Carnajev a jeho 26-ročný brat Tamerlan Carnajev pôvodom z Čečenska. Starší z bratov zahynul v prestrelke s políciou, zatiaľ čo po mladšom naďalej pátrajú na bostonskom predmestí Watertown.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters informuje, že práve Džochar A. Carnajev zverejňoval odkazy na islamistické webové stránky a iné výzvy za nezávislosť Čečenska. Jeho stránku na ruskojazyčnej sociálnej sieti VK zaplavujú jeho hanlivé komentáre v ruštine a angličtine.

Mladík na svojej stránke uvádza, že maturoval v roku 2011 na škole v Cambridge, Massachusetts. Základnú školu podľa vlastných údajov navštevoval v Machačkale, hlavnom meste Dagestanu, ktorý hraničí s Čečenskom. Ako jazyky, ktoré ovláda, uvádza angličtinu, ruštinu a čečenčinu. Ako svoj svetonázor označuje islam a za svoje osobné priority považuje kariéru a peniaze. Okrem iného zverejňoval linky na videá bojovníkov v sýrskej občianskej vojne a webové stránky s titulmi ako "Moje náboženstvo islam" a "Niet iného Boha ako Alaha". Propagoval tiež stránky vyzývajúce na nezávislosť Čečenska.

Militanti z Čečenska a ďalších oblastí nepokojného ruského Kaukazu doteraz útočili v Moskve a iných častiach Ruska prostredníctvom odpaľovania bômb a zadržiavania rukojemníkov. Ak sa potvrdí, že stoja aj za krvavými udalosťami v Bostone, pôjde o prvý prípad, keď uskutočnili teroristické útoky na Západe. Dvojica podozrivých bratov sa údajne zdržiavala na území USA údajne niekoľko rokov a vyšetrovatelia sa momentálne prikláňajú k teórii, že útoky boli motivované moslimským extrémizmom.

Konflikt v Čečensku sa začal v roku 1994 ako separatistická vojna, čoskoro sa však zmenil na moslimské povstanie tých, čo si na Kaukaze želajú vznik nezávislého islamského štátu. Militanti z Čečenska a susedných oblastí uskutočnili za posledné roky v Rusku celú sériu teroristických útokov vrátane rukojemníckej drámy v moskovskom divadle v roku 2002, ktorá si vyžiadala 129 mŕtvych, ako aj obsadenia školy v Beslane v roku 2004, keď zahynulo vyše 330 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies