Washington a Peking obmedzujú prekážky vo vzájomnom obchode

NETKY.SK • 13 Máj 2017, 12:45 • 2 min
Washington a Peking obmedzujú prekážky vo vzájomnom obchode

WASHINGTON - Po príchode Donalda Trumpa do Bieleho domu sa Washington a Peking dohodli na odstránení niektorých bariér vo vzájomnom obchode.

slovakia

left justify in out

Čína znovu otvorila svoj trh pre americké hovädzie mäso, USA umožňujú čínskym firmám exportovať na svoje územie varenú a konzervovanú hydinu.

 

Americký minister obchodu Wilbur Ross v piatok (12.5.) oznámil, že sa dosiahla dohoda aj o vývoze skvapalneného amerického zemného plynu do Číny a umožní sa obojstranný prístup finančných služieb u partnerov.

 

Zmeny vo vzájomnom obchode sú prvým konkrétnym výsledkom 100-dňového akčného plánu Donalda Trumpa a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý sa uzavrel pred mesiacom počas ich stretnutia na Floride v Mare-Lagu.

 

Čínsky vývoz do Spojených štátov bol dlhé roky výrazne vyšší ako americký export opačným smerom. Vlani dosiahol čínsky prebytok 347 miliárd USD.

 

Trump nebol spokojný so situáciou, s ktorou sa desaťročia zmierovali jeho predchodcovia. Už počas prezidentskej kampane sľúbil, že vyvinie tlak na Peking, aby nakupoval viac amerických produktov.

 

Peking zastavil import amerického hovädzieho mäsa v roku 2003, keď sa v Spojených štátoch objavila choroba šialených kráv. Až doteraz na čínskom trhu s hovädzím mäsom dominovali Austrália a krajiny Latinskej Ameriky. Hodnota ich dodávok sa odhaduje na 2,5 miliardy USD ročne.

 

(1 EUR = 1,0876 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies