Vzťahy Slovenska a Japonska zaznamenávajú pokrok

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 14:25 • 2 min
Vzťahy Slovenska a Japonska zaznamenávajú pokrok

BRATISLAVA – Vzťahy Slovenska s Japonskom zaznamenávajú v poslednom období pokrok vo viacerých oblastiach. Na rokovaniach v Tokiu sa na tom zhodli ministri zahraničných vecí oboch krajín Miroslav Lajčák a Fumio Kišida.

slovakia

left justify in out

"O vysokej úrovni našich vzťahov svedčí už len to, že za necelý rok sa stretávame po tretí raz," konštatoval minister Lajčák.

 

"Od nášho posledného stretnutia v novembri sme posunuli slovensko-japonskú spoluprácu vo viacerých rovinách. Dohodli sme sa na programe pracovných dovoleniek pre mladých, napredujú expertné rokovania o dohode o sociálnom zabezpečení, Japonsko bolo tento rok prvý raz zastúpené na medzinárodnej konferencii GLOBSEC v Bratislave a na jeseň príde na Slovensko misia japonskej podnikateľskej federácie Keidanren," spresnil slovenský minister. Spoločne s ministrom Kišidom vyjadrili nádej, že program pracovných dovoleniek, ktorý začne platiť od 1. júna, povedie k intenzívnejším výmenám mladých ľudí.

 

Podľa Lajčáka návšteva zástupcov podnikateľskej federácie Keidanren rozšíri možnosti v rámci ekonomickej spolupráce, keďže japonské spoločnosti boli medzi prvými, ktoré prišli investovať na Slovensko. V súčasnosti ich na Slovensku pôsobí viac ako 50 a vytvárajú viac ako 10.000 pracovných miest. Lajčák v kontaktoch s japonskými partnermi opakovane zdôrazňuje záujem Slovenska o ďalšie japonské investície.

 

Slovenský minister partnerov podrobne informoval o nastávajúcom predsedníctve Slovenska v Rade Európskej únie a o prioritách, na ktoré sa počas šiestich mesiacov na čele EÚ zameriame. "Slovensko ako krajina spriatelená s Japonskom bude počas svojho predsedníctva podporovať všetko, čo prispeje k ďalšiemu rozvoju vzťahov Japonska s Európskou úniou," uviedol minister.

 

Lajčák sa počas krátkej návštevy Japonska osobitne stretol aj so štátnym ministrom japonského ministerstva zahraničných vecí Jodžim Mutom. Na rokovaní s Mutom prebral slovenský minister aj vývoj v regióne východnej Ázie a tiež problém migrácie a klimatických zmien, ktoré citeľne zasahujú aj túto časť sveta.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies