Vzťahy s USA potrebujú nový reštart, myslí si Lavrov

NETKY.SK • 28 September 2014, 15:50 • 2 min
Vzťahy s USA potrebujú nový reštart, myslí si Lavrov

MOSKVA - Rusko v nedeľu prostredníctvom svojho ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova vyzvalo na "opätovný reštart" vzťahov so Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

Lavrov pritom narážal na výraz, ktorý pri svojom nástupe do funkcie použil americký prezident Barack Obama. Vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sa zhoršili po kríze na Ukrajine, z ktorej Západ viní aj Kremeľ.

 

"Máme absolútny záujem na znormalizovaní vzťahov, ale neboli sme to my, ktorí ich zničili. (Vzájomné vzťahy) potrebujú to, čo Američania pravdepodobne nazvú resetom," uviedol šéf ruskej diplomacie v rozhovore pre miestne televízne stanice. Varoval však pred "mentalitou studenej vojny," ktorú v súčasnosti cíti zo strany Severoatlantickej aliancie (NATO). "Súčasná americká administratíva dnes ničí väčšinu z tej spolupráce, ktoré spolu s nami nadviazali. Pravdepodobne bude nasledovať reset číslo dva, alebo reset 2.0," uviedol Lavrov pre ruský Kanál 5.

 

Krátko po tom, ako sa Obama v roku 2009 ujal funkcie, jeho vtedajšia šéfka diplomacie Hillary Clintonová podala Lavrovovi symbolický spínač s nápisom "reset". Išlo o signál na reštartovanie vzájomných vzťahov po ich čiastočnom zhoršení za éry Obamovho predchodcu Georgea W. Busha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies