Vznikli ako záchrana pred krízou. Ako na kryptomeny? Odvaha k investovaniu nestačí

NETKY.SK • 17 Máj 2024, 16:00 • 2 min
Vznikli ako záchrana pred krízou. Ako na kryptomeny? Odvaha k investovaniu nestačí

Kryptomena ponúka novú paradigmu finančnej slobody a príležitostí. Ak zostanete informovaní a budete k trhu pristupovať opatrne a zvedavo, každý sa môže pohybovať v krypto vodách. Keď sa pozeráme do budúcnosti, potenciál kryptomien sa naďalej rozvíja a sľubuje krajinu bohatú na možnosti pre dôvtipného investora.

slovakia

left justify in out

V neustále sa rozvíjajúcom svete financií sa kryptomena ukázala ako maják inovácií a príležitostí. Vďaka svojej decentralizovanej povahe a potenciálu vysokých výnosov prilákal rôznorodé publikum, ktoré chce preskúmať finančné hranice. Tento článok sa ponorí do súčasných trendov formujúcich kryptokrajinu, ponúka základ pre obchodovanie s digitálnymi menami a poskytuje sprievodcu krok za krokom pre tých, ktorí sú pripravení vydať sa na svoju krypto cestu.

Prudký nárast bitcoinov a altcoinov

Rok 2024 bol pre kryptomeny kľúčový, pričom bitcoin dosiahol nové historické maximum 73 0981 dolárov. Tento nárast sa pripisuje schváleniu amerických spotových bitcoinových ETF, ktoré nazhromaždili viac ako 55,1 miliardy dolárov v spravovaných aktívach. Výrazný rast zaznamenali aj altcoiny, ako napríklad Ethereum, pričom opätovné sázky na EigenLayer dosiahli 4,3 milióna ETH.

Nezastupiteľné tokeny naďalej spôsobujú revolúciu na trhu s umením a zberateľskými predmetmi, pričom objemy obchodov dosiahli v prvom štvrťroku 2024 4,7 miliardy USD. Decentralizované finančné platformy tiež získavajú na popularite, ponúkajúce finančné služby bez tradičných sprostredkovateľov.

Ako kryptotrh dozrieva, regulačná jasnosť sa stáva realitou. Vlády na celom svete pracujú na vytvorení rámcov, ktoré zabezpečia ochranu investorov a zároveň podporujú inovácie.

Ako obchodovať s kryptomenou

Pred ponorením sa do obchodovania je dôležité pochopiť dynamiku trhu. Obchodovanie s kryptomenami zahŕňa špekulácie na pohyb cien alebo nákup a predaj podkladových mincí prostredníctvom búrz.

Ak chcete začať obchodovať, vyberte si renomovanú burzu kryptomien. Platformy ako Coinbase, eToro a Binance ponúkajú užívateľsky prívetivé rozhrania pre začiatočníkov. Úspešné obchodovanie si vyžaduje dobre premyslenú stratégiu. Či už ide o denné obchodovanie, swingové obchodovanie alebo dlhodobé držanie, definujte svoj prístup a držte sa ho.

Ako začať?

Začnite tým, že sa budete vzdelávať o kryptomenách. Pochopte technológiu digitálnych mien a oboznámte sa s trendmi na trhu. Vyberte si kryptomenovú burzu a založte si účet. Budete musieť poskytnúť nejaké osobné údaje a prejsť procesom overenia.

Zvážte použitie digitálnej peňaženky na bezpečné ukladanie vašich kryptomien. Hardvérové peňaženky ponúkajú ďalšiu úroveň zabezpečenia pre vaše digitálne aktíva. Začnite v malom a investujte sumu, ktorá vám vyhovuje. Diverzifikujte svoje portfólio investovaním do rôznych kryptomien, aby ste rozložili riziko. Kryptotrh je veľmi volatilný. Zostaňte informovaní o vývoji na trhu a upravte svoju stratégiu podľa potreby.

Finančná sloboda

Kryptomena ponúka novú paradigmu finančnej slobody a príležitostí. Ak zostanete informovaní a budete k trhu pristupovať opatrne a zvedavo, každý sa môže pohybovať v krypto vodách. Keď sa pozeráme do budúcnosti, potenciál kryptomien sa naďalej rozvíja a sľubuje krajinu bohatú na možnosti pre dôvtipného investora.

Kryptomena bola vytvorená ako odpoveď na potrebu bezpečnej digitálnej formy meny, ktorá funguje nezávisle od tradičných finančných inštitúcií. Koncept kryptomeny sa datuje do 80. rokov 20. storočia, k čomu významne prispel kryptograf David Chaum1. Avšak až finančná kríza v roku 2008 predstavila prvú úspešnú kryptomenu Bitcoin jednotlivec alebo skupina pod pseudonymom Satoshi Nakamoto.

Odpoveď na krízu

Vytvorenie bitcoinu bolo motivované túžbou mať peer-to-peer elektronický hotovostný systém, ktorý sa nespoliehal na dôveru v centrálnu autoritu. Myšlienkou bolo vytvoriť decentralizovaný systém, kde by bolo možné transakcie bezpečne a transparentne overovať bez potreby centrálnej banky alebo vlády. V bloku genézy Bitcoinu bol odkaz na novinový článok o finančnej kríze, ktorý zdôraznil motiváciu poskytnúť alternatívu k tradičnému bankovému systému, ktorý bol považovaný za chybný a nestabilný.

Kryptomeny používajú kryptografické algoritmy na zabezpečenie transakcií a kontrolu vytvárania nových jednotiek, preto názov „krypto“ mena. Táto technológia umožňuje úroveň bezpečnosti a súkromia, ktorá nie je bežne dostupná pri bežných menách. Decentralizovaná povaha kryptomien znamená, že nepodliehajú vláde ani kontrole finančných inštitúcií, vďaka čomu sú atraktívne pre tých, ktorí si cenia finančnú autonómiu a súkromie.

Stručne povedané, vytvorenie kryptomeny bolo poháňané potrebou bezpečnej, decentralizovanej a autonómnej formy peňazí, ktorá by mohla fungovať mimo tradičného finančného systému, čo je zdôraznené najmä ekonomickou neistotou a túžbou po finančnom súkromí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: worldcoin.org, www.theknowledgeacademy.com, cryptocurrencyfacts.com, builtin.com foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies