Významný objav: Japonskí vedci našli baktériu, ktorá dokáže rozložiť PET fľaše

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 17:00 • 2 min
Významný objav: Japonskí vedci našli baktériu, ktorá dokáže rozložiť PET fľaše

TOKIO - PET fľaše bude zrejme možné likvidovať aj biologicky. Plastové fľaše sa používajú už od roku 1978, ale dosiaľ sa nenašiel ich prirodzený „nepriateľ“, ktorý by sa dal použiť pri priemyslovom spracovaní.

slovakia

left justify in out

Japonskí vedci oznámili, že našli baktériu, ktorá polyetylentereftalát dokáže rozložiť. O objave japonských výskumníkov z Kjótskeho technologického inštitútu a Keiovskej univerzity informoval časopis Science. 

 

Vedci robili pokusy na 250 vzorkách z rôznych prostredí, kde se PET fľaše vyskytujú, vrátane zariadenia na recykláciu. A práve tam objavili tú pravú – betaproteobaktériu Ideonella sakaiensis. 

Pôvodne sa domnievali, že existuje celé spoločenstvo baktérií, ale neskôr sa ukázalo, že požadované vlastnosti má v skutočnosti len jedna jediná. 

 

Baktéria je vybavená dvoma enzýmami. Jedným z nich najskôr naštiepi substrát z PET fľaše na akýsi medziprodukt, ktorý potom vstrebe do svojej bunky.  V bunke ho následne spracuje druhým z dvojice enzýmov a rozloží ho na jednoduché organické látky, ktoré môže využiť. Baktéria zo spracovania plastu získa uhlík a energiu pre svoj rast.

 

Štruktúra PET fľaší je veľmi pevná a odolná, v prírode sa samy rozložia najskôr za 60 rokov. Už dávnejšie sa objavili informácie o tom, že existujú huby, ktoré fľaše dokážu rozložiť, avšak tieto poznatky sa v priemysle zatiaľ nevyužívajú. U baktérií by to mohlo byť inak, keďže sa narozdiel od húb ľahšie pestujú.

 

Výsledný produkt z PET fľaší by sa potom mohol používať napríklad ako biopalivo. V súčastnosti sa PET fľaše recyklujú a vyrábajú sa z nich väčšinou úplne iné veci, ako interiéry áut, záhradný nábytok či výplne zimných búnd a iné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies