Vyznamenanie pre Langoša je vyznamenaním hodnôt demokracie

NETKY.SK • 20 Január 2017, 17:25 • 2 min
Vyznamenanie pre Langoša je vyznamenaním hodnôt demokracie

BRATISLAVA - Vysoké štátne vyznamenanie pre Jána Langoša je veľmi dobrá správa nielen pre Ústav pamäti národa (ÚPN), ale aj pre celú demokraticky zmýšľajúcu spoločnosť. Týmito slovami reagoval predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák na štátne vyznamenanie zakladateľa ÚPN.

slovakia

left justify in out

"Ocenenie je signálom, že hodnoty slobody, demokracie, ľudských práv, náboženskej slobody, za ktoré celý život Ján Langoš so svojimi kolegami bojoval, neostávajú v úzadí. Ocenenie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam z rúk hlavy štátu potvrdzuje, že Slovenská republika si ctí hodnoty, na ktorých bola zakladaná," uviedol Krajňák.

 

"Aj Ústav pamäti národa je predovšetkým dielom Jána Langoša. Vďaka nemu sa každý občan Slovenska môže dozvedieť o práci represívnych orgánov dvoch zločineckých režimov. V logu ÚPN je odzrkadlený nekonečný zápas dobra so zlom, ktorému naša inštitúcia neustále odoláva. Jeho tragická smrť a ocenenie nás nútia hlbšie sa zamyslieť nad hodnotami, o ktoré zápasil. Vlaňajšie útoky na náš ústav sú svedectvom, že aj naďalej ostávame nositeľmi jeho myšlienok. Jeho vyznamenanie vnímame ako ocenenie jeho celoživotného úsilia, teda aj myšlienku vyrovnania sa s totalitnou minulosťou, o čo sa snažíme aj v našom ústave".

 

Aj ÚPN oceňuje občanov, ktorí trpeli za minulých režimov. Na Festivale slobody koncom roka 2016 odovzdal predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák Ceny Ústavu pamäti národa viacerým výnimočným osobnostiam, ženám aj mužom, ktorí svoje ľudské hodnoty preukázali v zápase s nacizmom aj komunizmom.

 

Patrili medzi nich Štefan a Mária Kaššovci ocenení in memoriam za záchranu židovských spoluobčanov v čase druhej svetovej vojny. Ďalej Cenu ÚPN získal cirkevný historik Peter Šturák za vedecký prínos v skúmaní obdobia neslobody, alebo bývalý hokejista Marián Šťastný za jeho postoje v čase bývalého režimu doma aj v zahraničí.

 

Ocenenia získal aj veterán z vylodenia spojencov v Normandii počas 2. svetovej vojny Ondrej Bubniak, politický väzeň Jozef Homola, bývalý väzeň koncentračných táborov v Novákoch a v Oswienčime Alexander Bachnár, kňaz a salezián Gűnter Mathias Rompf a ďalší.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies