Vyvlastňovať by sa malo po novom už len za finančnú náhradu

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 14:32 • 2 min
Vyvlastňovať by sa malo po novom už len za finančnú náhradu

BRATISLAVA – Vyvlastňovanie pozemkov napríklad pod diaľnicami či cestami by malo byť o rok už len za finančnú náhradu. Forma zámeny pozemkov, akú dovoľuje súčasný zákon, viac nebude možná. Takúto novinku navrhuje rezort dopravy v novom vyvlastňovacom zákone, ktorý predstavil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Františka Palka sa vyjme inštitút vyvlastňovania zo stavebného zákona a bude ho upravovať samostatná právna norma. Rovnako ako návrh nového stavebného zákona smeruje na verejnú diskusiu. Do polovice septembra sa k nemu bude môcť vyjadriť široká verejnosť, následne pôjde do legislatívneho procesu a do platnosti by mal vstúpiť od júla budúceho roku.

"Vyvlastnenie bude možné uskutočniť už iba za peňažnú protihodnotu, nie ako hovorí súčasná právna norma, keď bola možná aj zámena," opísal Palko. Vyvlastnenie pritom bude podľa jeho slov možné len vo verejnom záujme. Zákon má byť univerzálnou právnou normou z procesného hľadiska. Vecná stránka vyvlastňovania sa bude riešiť v osobitných zákonoch, ktoré sa dotýkajú rôznych rezortov.

Finančná protihodnota za pozemok, ktorý sa bude vyvlastňovať, sa určí súdnoznaleckým posudkom. Podľa prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Zsolta Lukáča stavebníci v takejto úprave nevidia žiadnu prekážku. Naopak, proces by sa mohol podľa neho zjednodušiť, keďže určenie finančnej protihodnoty bude ľahšie ako hľadanie pozemku s podobnými kvalitatívnymi rozmermi a možnosťami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies