Výstavba pripojenia na balkánsky ropovod sa začne v septembri

NETKY.SK • 5 Apríl 2013, 11:50 • 2 min
Výstavba pripojenia na balkánsky ropovod sa začne v septembri

BRATISLAVA - Slovenská republika sa napojí na ropovod z Jadranu. V septembri sa začne výstavba slovenského pripojenia na balkánsky ropovod Adria.

slovakia

left justify in out

O dva roky by potom už mali prúdiť na naše územie prvé litre ropy z juhu. Predstavitelia spoločností Transpetrol, MOL a Slovnaft dotiahli posledné detaily projektu. Informáciu prinieslo dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny (HN).

Po vybudovaní pripojenia sa tak Slovensko zbaví závislosti od ruskej ropy a Slovnaft i Transpetrol zarobia na obchodovaní s juhovýchodnou Európou. Balkánsku ropu budú môcť predávať aj do Českej republiky.

"Pokiaľ všetko pôjde hladko, už o dva roky by ropovod mohol byť prevádzkyschopný," uviedol pre denník hovorca Slovnaftu Ladislav Procházka. Výstavba má zamestnať dve stovky ľudí z Transpetrolu a Slovnaftu, ktorých prepustili pre krízu.

Cieľom projektu je prepojenie Slovenska s ropnými ťažiskami v Chorvátsku. Najdlhšiu trasu má na starosti maďarský MOL. "Trasa sa začína v chorvátskom Omišalji. Pokračuje už existujúcim ropovodom až na hranicu s Maďarskom. Našou úlohou je modernizovať 120-kilometrový úsek z Balkánu až po mesto Százhalombatta. Tam sa na ropovod napojí slovenský Transpetrol," opísala pre HN hovorkyňa MOL-u Adina Achim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies