Výstava Holé baby otvorí dvere aj ľuďom, ktorí galérie nenavštevujú

NETKY.SK • 6 Október 2010, 07:35 • 2 min
Výstava Holé baby otvorí dvere aj ľuďom, ktorí galérie nenavštevujú

Výstava Holé baby otvorí dvere aj ľuďom, ktorí galérie nenavštevujú

slovakia

left justify in out

img

V Slovenskej národnej galérii (SNG) v Esterházyho paláci sa dnes uskutoční vernisáž výstavy pod názvom Holé baby - Necenzurované akty moderných majstrov. Provokatívnu výstavu, ktorá bude enfant terrible tohtoročného výstavného plánu, pripravila kurátorka Petra Hanáková.
"Urobila som výber diel 19 autorov, je ich cca 150, čo je podľa mňa únosné na plochu jedného poschodia, dalo by sa to urobiť aj hustejšie, ale takto je to recepčne stráviteľné," uviedla pre TASR Petra Hanáková, ktorá sa zamerala na tradičnú tému umenia 20. storočia - ženský akt.
Napriek oficiálnemu socrealizmu sú zbierky slovenských galérií a múzeí umenia až prekvapivo bohaté na obrazy nahých žien - odjakživa atraktívnych a divácky vďačných námetov výtvarných umelcov. Hanákovej ambíciou je predstaviť verejnosti aktualizované čítanie ženského aktu - klasického i modernistického.
Kurátorka vybrala materiál z obdobia tzv. rannej moderny (Galanda, Fulla, Majerník, Benka), diela autorov 50. rokov (Barčík, Krivoš, Laluha) aj obrazy reprezentujúce liberálne 60. roky (Mlynárčik, Filko). Ženské akty okomentovali textami Jana Juráňová a Jana Cviková. Výber tak podrobili feministickému čítaniu. "Dnes už nestačí zavesiť len jeden obraz vedľa druhého, nejaká nadhodnota tam musí byť a toto je náš druh nadhodnoty," vysvetlila kurátorka, ktorá dúfa, že sprievodné slovo divákov nielen pobaví, ale aj "nakopne" k nejakým hlbším úvahám.
"Myslím si, že robíme dobrú službu majstrom tým, že ich oživujeme, že sa stávajú nielen inventárom v depozite, ale aj živým nielen obrazom na stene, ale aj predmetom diskusie," komentovala pre TASR svoje texty medzi obrazmi feministická autorka Jana Cviková.
Výstava má teda dvojitý zámer. Na jednej strane ukazuje staromajstrovské hodnoty v prevažne štátnych zbierkach, na druhej strane ich kritickým pohľadom aktualizuje - číta prostredníctvom textov vo forme dialógu či komiksu, ktoré poukazujú aj na sexistický rozmer staromajstrovstva.
Za reprezentačný obraz výstavy možno považovať Ležiaci akt od Cypriána Majerníka, ktorý uvádza aj katalóg výstavy. "Mám rada Majerníkovu ženu, ktorá si zakrýva oči, je vystavená pohľadu. To dielo má podtitul Hanblivá, čiže si je vedomá, že v tom pohľade sa dostáva do nejakého rámca moci, ktorý jej nevyhovuje a o tom je celá výstava," uzavrela Hanáková.
Výstava Holé baby - Necenzurované akty moderných majstrov potrvá v SNG na Námestí Ľ. Štúra od 6. októbra do 28. novembra. Verejnosti je prístupná denne okrem pondelka od 10.00 do 17.30 hodiny, vo štvrtok do 19.00 hodiny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies