Vysoký komisár OSN pre utečencov má obavy o azylový systém Európy

NETKY.SK • 18 December 2015, 17:53 • 2 min
Vysoký komisár OSN pre utečencov má obavy o azylový systém Európy

ŽENEVA - Vysoký komisár OSN pre utečencov Antonio Guterres vyzval dnes na "masívne presídlenie" sýrskych a ďalších utečencov v rámci Európy, rozdelenie "státisícov" skôr, než sa zrúti azylový systém kontinentu.

slovakia

left justify in out

Guterres síce privítal dnešné rozhodnutie agentúry Frontex, dohliadajúcej na ochranu vonkajších hraníc Európskej únie, o rozšírení operácie vo východnom Stredomorí a posilnení prítomnosti v Grécku. Cieľom tohto záväzku má byť pomoc pri registrácii, preverovaní a získavaní ďalších informácií o žiadateľoch o azyl. Komisár však dodal, že to nestačí.

 

"Myslím tým stá a státisíce ľudí, nielen tých, o ktorých sa hovorilo v súvislosti s rozmiestňovaním dosiaľ," vyhlásil na dnešnej tlačovej besede Guterres. "Pokiaľ sa toto nezavedie a bude pokračovať tragédia v Egejskom mori a pokračovať chaotická situácia na Balkáne, musím sa priznať, že mám obavy o budúcnosť azylového systému v Európe."

 

Operácia Poseidon Rapid Intervention nahradí 28. decembra program Poseidon Sea (Poseidonovo more). Úlohou dodatočného personálu bude okrem iného pomôcť pri registrácii utečencov na gréckych ostrovoch. Podľa Frontexu to umožní v kratšom čase zaregistrovať väčší počet migrantov a odobrať im odtlačky prstov.

 

Experti pomôžu aj s určovaním štátnej príslušnosti migrantov. V rozhovoroch s nimi po príchode na pevninu sa budú snažiť získať informácie o nelegálnych prevádzačských sieťach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies