Vyšetrovanie trestných činov extrémizmu by malo byť efektívnejšie

NETKY.SK • 1 Január 2017, 15:35 • 2 min
Vyšetrovanie trestných činov extrémizmu by malo byť efektívnejšie

BRATISLAVA - Efektívnejšie vyšetrovanie trestných činov extrémizmu by mali tento rok priniesť novely Trestného zákona a Trestného poriadku. Ide o novely z dielne rezortu spravodlivosti, ktoré sú účinné oddnes. Ako informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla, nová úprava mení definíciu extrémistického materiálu.

slovakia

left justify in out

Na to, aby mohol byť materiál definovaný ako extrémistický už nebude nevyhnutné, aby orgány činné v trestnom konaní dokázali jeho spojitosť s podnecovaním k nenávisti, násiliu a ďalším nežiaducim javom. Trestná bude nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia. Aby bolo možné trestný čin klasifikovať ako rasovo motivovaný, po novom už nebude nevyhnutná len skutočná, ale aj domnelá príslušnosť jednotlivca alebo osôb k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, a pod.


Prejednávnie týchto trestných činov a rozhodovanie o nich prechádza z 54 okresných súdov výlučne na Špecializovaný trestný súd. Reálne týchto prípadov na súdoch nie je veľa. „Posúdenie, či ide o extrémistický trestný čin, si vyžaduje istú kvalifikáciu a znalosti. Kvalite rozhodovania prospeje, keď sa budú sudcovia tejto téme venovať a špecializovaný súd má na to predpoklady," vysvetlila toto rozhodnutie v minulosti ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podávať obžalobu v takýchto prípadoch tak bude po novom Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR.


Súčasne sa od Nového roka rozširuje katalóg trestných činov právnických osôb o trestné činy: sprenevera, podvod, úverový podvod, poisťovací podvod, kapitálový podvod, subvenčný podvod, podvodný úpadok, zavinený úpadok, prevádzkovanie nepoctivých hier a stávok, nepovolená prevádzka lotérií a iných podobných hier, poškodzovanie veriteľa, zvýhodňovanie veriteľa, neoprávnené podnikanie, skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, zneužívanie informácií v obchodnom styku, manipulácia s trhom, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, marenie výkonu úradného rozhodnutia a všetky trestné činy extrémizmu, informoval o zmenách Bubla.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies