Vyšetrovanie francúzskeho kandidáta Fillona sa neskončí, budú nové výsluchy

NETKY.SK • 16 Február 2017, 14:27 • 2 min
Vyšetrovanie francúzskeho kandidáta Fillona sa neskončí, budú nové výsluchy

PARÍŽ - Francúzska prokuratúra zaoberajúca sa finančnými záležitosťami (PNF) požiadala dnes políciu, aby pokračovala vo vyšetrovaní podozrení vznesených voči konzervatívnemu politikovi Francoisovi Fillonovi v súvislosti s údajným fiktívnym zamestnávaním jeho manželky Penelope a detí.

slovakia

left justify in out

Podľa televízie BFMTV vyšetrovatelia úradu pre boj s korupciou a finančnými a daňovými deliktmi odovzdali PNF svoju správu o tzv. Penelopegate. PNF následne oznámila, že vyšetrovanie neukončí, a požiadala políciu, aby v ňom pokračovala.

 

V prípade nebolo zatiaľ vznesené žiadne obvinenie ani sa nezačalo súdne konanie. Nové vyšetrovanie by podľa BFMTV malo viesť k novým vypočúvaniam, ako aj ku konfrontácii svedkov či dokonca manželov Fillonovcov. Predpokladá sa, že polícia by mohla viesť vyšetrovanie aj v meste Sablé-sur-Sarthe, kde mala Penelope Fillonová vykonávať prácu, za ktorú bola platená.

PNF začala 25. januára v prípade predbežné vyšetrovanie pre podozrenie zo sprenevery verejných financií a zneužitia sociálnych výhod.

 

Vyšetrovanie sa sústreďuje najmä na peniaze, ktoré boli vyplatené Fillonovej ako poslaneckej asistentke svojho manžela i jeho náhradníka na poste poslanca, keď sa Fillon stal členom vlády. Podľa zverejnených informácií Fillonová takto získala približne 830.000 eur.

 

Aféra má negatívny dosah na predvolebnú kampaň, ktorú Fillon vedie ako kandidát konzervatívnej pravice. Fillonov hovorca Damien Abad dnes pre BFMTV uviedol, že Fillon bude pokračovať v kampani aj napriek pokračujúcemu vyšetrovaniu. Akékoľvek pochybenie totiž odmieta. Uznal, že urobil chybu, ale súčasne zdôraznil, že neurobil nič protizákonné.

 

Do škandálu Penelopegate bol Fillon považovaný za favorita oboch kôl prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 23. apríla a 7. mája. Od vypuknutia aféry však jeho popularita stále klesá a jeho stretnutia s občanmi sú často veľmi búrlivé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies