Výbuch v Pakistane si vyžiadal 15 obetí a 40 zranených

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 17:45 • 2 min
Výbuch v Pakistane si vyžiadal 15 obetí a 40 zranených

PEŠÁVAR - Výbuch na predvolebnom zhromaždení v Pakistane si v pondelok vyžiadal 15 obetí na životoch a 40 zranených.

slovakia

left justify in out

Zhromaždenie sa konalo v regióne Kurrám pri hranici s Afganistanom a organizovala ho náboženská strana Združenie islamského duchovenstva (JUI). K zodpovednosti za čin sa zatiaľ nikto neprihlásil. Islamisti z Talibanu od apríla pri útokoch na tri hlavné politické strany zabili v krajine už viac než 70 ľudí. Militantné zoskupenie si však za svoje ciele vyberalo umiernené strany, nie náboženské. Útok preto vyvoláva otázky, či Taliban rozšíril svoju útočnú kampaň aj mimo umiernených strán s cieľom narušiť parlamentné voľby, ktoré sa v Pakistane uskutočnia 11. mája.

Nadchádzajúcim voľbám sa pripisuje mimoriadny význam, keďže by mali byť súčasťou prvého pokojného odovzdania moci novej vláde od osamostatnenia krajiny v roku 1947.

Na bezpečnosť volieb bude dozerať viac ako 600-tisíc príslušníkov bezpečnostných síl, väčšinou policajtov, ale aj kmeňových náčelníkov a dobrovoľníkov. Voliť sa bude na 73 tisíc miestach po celej krajine, úrady pritom 20-tisíc z nich označili za rizikové. Okrem polície tam vyšlú aj armádu. Ozbrojené zložky prisľúbili prispieť 50-tisíc mužmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies