Výbor OSN: Podnecovanie násilia treba trestať

NETKY.SK • 22 Október 2016, 13:29 • 2 min
Výbor OSN: Podnecovanie násilia treba trestať

BRATISLAVA - Výbor OSN pre ľudské práva sa v Ženeve počas rokovania o implementácii ľudských práv v SR pýtal slovenskej delegácie na riešenia rodovej rovnosti na Slovensku, ale aj na problematiku segregácie rómskych detí na školách.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Skoček s tým, že výbor zdôraznil nevyhnutnosť predchádzania násilia a v prípade jeho podnecovania aj adekvátny trest. Výbor sa zaujímal aj o nútenú sterilizáciu rómskych žien, transsexuálov a ochranu LGBTI komunity. Vysvetlenie žiadal výbor od slovenskej delegácie aj v prípade ochrany práv zadržiavaných osôb a odškodnenia obetí porušovania ľudských práv.


Slovensko zdôraznilo pred výborom prijatie národnej stratégie pre ochranu ľudských práv z roku 2015 s výhľadom do roku 2020. Tá je podľa Skočeka obrazom moderného prístupu k ochrane a podpore ľudských práv v kontexte uplatňovania medzinárodných ľudsko-právnych záväzkov. „Pri prerokovaní správy výbor ocenil pokračujúce snahy a reformy zamerané na zlepšenie ochrany ľudských práv, ako aj pozitívny vývoj v boji proti násiliu voči ženám a deťom a zlepšenie podmienok zraniteľných skupín,“ uviedol Skoček.


Osemnásťčlenný Výbor OSN pre ľudské práva zatiaľ nevydal pre Slovensko nijaké konkrétne odporúčania v oblasti ľudských práv. Tie vydá až 4. novembra v Ženeve na tlačovej konferencii, na ktorej zhodnotí okrem výsledkom implementácie ľudských práv na Slovensku, aj výsledky Poľska, Moldavska, Jamajky, Kolumbie, Azerbajdžanu a Maroka.


Podľa Skočeka boli rokovania zo 17. a 18. októbra v Ženeve len časťou väčšieho celku rokovaní, počas ktorých SR predložila výboru OSN štvrtú periodickú správu o stave implementácie Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach (ICCPR) na Slovensku ako jednej zo 168 krajín, ktoré pakt ratifikovali. „Správu predkladá každá zmluvná strana paktu spravidla každé štyri roky,“ uviedol Skoček s tým, že naposledy predložila SR správu 15. júna minulého roku. Cieľom prerokovania tejto štvrtej správy tak bolo poskytnúť členom výboru doplňujúce či vysvetľujúce informácie o ľudských právach v SR.


Slovenskú delegáciu viedol počas rokovaní v pondelok 17. a v utorok 18. októbra stály predstaviteľ SR pri OSN v Ženeve Fedor Rosocha, koordinátorom obhajoby SR je ministerstvo zahraničných vecí. Členmi delegácie boli aj predstavitelia ministerstva vnútra, spravodlivosti, práce, školstva a Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Zasadnutia sa konali v Palais Wilson v Ženeve.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies