Výber uchádzačov o koncesiu na D4 a R7 má byť známy v júni

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 16:27 • 2 min
Výber uchádzačov o koncesiu na D4 a R7 má byť známy v júni

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy chce vyhodnotiť splnenie podmienok účasti v súťaži o koncesiu na diaľnicu D4 a rýchlostnú cestu R7 v Bratislave a okolí v rámci PPP projektu do začiatku júna.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to v pondelok potvrdil rezortný hovorca Martin Kóňa. O účasť v tendri v termíne do 27. marca požiadalo neoficiálne deväť konzorcií.

"Našim zámerom zostáva do konca roka nájsť koncesionára na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu úsekov D4 a R7, samozrejme na základe ekonomicky najvýhodnejšej ponuky. Na základe toho plánujeme v roku 2016 začať s výstavbou D4 a R7," uviedol Kóňa. Ministerstvo chce úspešného uchádzača, s ktorým uzavrie koncesnú zmluvu, vybrať v súťažnom dialógu s najviac štyrmi uchádzačmi, ktorí splnia podmienky účasti. 

 

Tender na výber koncesionára pre úseky D4 a R7 bol zverejnený koncom januára. Predpokladaná cena koncesie na tridsať rokov je 4,53 mld. eur. Súčasťou projektu PPP budú úseky D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka, sever - Rača a R7 Bratislava, Prievoz - Ketelec - Dunajská Lužná - Holice v celkovej dĺžke 59,1 kilometra. Na financovanie projektu môžu byť podľa ministerstva dopravy využité aj finančné nástroje využívajúce fondy Európskej únie. 

 

Výstavba D4 a R7 by sa v závislosti od priebehu tendra mala začať v roku 2016 a trvať štyri roky. Odhadované stavebné náklady podľa štátnej expertízy sú 1,325 mld. eur. Na základe súčasných podmienok a expertíznej ceny štát by budúcemu koncesionárovi splácal za dostupnosť D4 a R7 ročne predbežne 135 mil. až 151 mil. eur. Za tridsať rokov by tak mal zaplatiť spolu zhruba 4 mld. až 4,5 mld. eur. Ministerstvo dopravy očakáva, že vysúťažená cena bude nižšia. V prípade využitia zdrojov Slovenského investičného holdingu by sa základná ročná platba štátu koncesionárovi za dostupnosť D4 a R7 mohla znížiť o 5 mil. až 8 mil. eur počas trvania koncesie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies