Všetko pre úspech. Phelps tvrdo trénuje, aby uspel v Riu

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 12:47 • 2 min
Všetko pre úspech. Phelps tvrdo trénuje, aby uspel v Riu

BALTIMORE - Americký plavec Michael Phelps nepije alkohol, dodržiava diétu, v noci veľa spí a v posilňovni trávi viac času ako kedykoľvek predtým.

slovakia

left justify in out

Dôvody sú jasné. Najdekorovanejši športovec olympijskej histórie už má po tridsiatke, ale chce uspieť aj na svojej štvrtej olympiáde.


Takú početnú a jagavú zbierku medailí z olympijských hier ako on, nemá nikto ďalší. Od Atén 2004 až po Londýn 2012 si na troch olympijských hrách vyplával 22 cenných kovov, z toho 18 so zlatým odleskom. Po Londýne síce načas ukončil či skôr prerušil kariéru, ale čoskoro ohlásil návrat do bazénov. Teraz nechce nechať nič na náhodu a je odhodlaný všetko podriadiť úspechu v Riu de Janeiro. "Moje telo už nie je to, čo bývalo pred piatimi či desiatimi rokmi. Keď som sa rozhodol pre návrat, zvážil som všetko, čo budem musieť podstúpiť, aby som bol v topforme. Nemám inú možnosť ako všetko robiť na 100 percent a nič neoklamať. Znie to divne, ale s výnimkou roku 2000 sa nepamätám, kedy to tak predtým bolo," povedal Phelps.


Nemyslel tým len na zranenia ako zlomené zápästie pol roka pred olympijskou kvalifikáciou na Peking 2008, ale aj časté prehrešky voči životospráve. Jazdy na aute pod vplyvom alkoholu, bujaré večierky, ale aj obyčajné raňajky, v ktorých si zvykol dopriať viac jedla, než bolo treba. To všetko je podľa neho minulosť. "Jem len toľko, aby som si udržal súčasnú hmotnosť medzi 200 a 205 librami, čiže 90 - 92 kg. Vylúčil som napríklad sladkosti. A výsledok? Som viac oddýchnutý a tiež šťastnejší ako kedykoľvek predtým," priznal rodák z Baltimore v štáte Maryland.


Jeho tréner Keenan Robinson si je istý, že Michael Phelps presne vie, čo robiť, aby bol po Aténach, Pekingu a Londýne úspešný aj v Riu. "Čo predvádza za posledný rok a pol, je pozoruhodné. Určite to nie je tak, že stačí talent, skočiť do vody a vyloviť odtiaľ medaily. Z môjho pohľadu robí všetko s rozvahou a precízne, prosto tak, aby uspel. Je na dobrej ceste," skonštatoval Robinson. Phelps sa vyhýba odpovediam na otázky typu, čo vlastne ešte chce v olympijskom bazéne dosiahnuť. "Ciele sú to vysoké, ale odhadnúť ich presne neviem. Viem len, že ak ich chcem naplniť, musím byť stopercentne zdravý a pripravený. To ma každý deň ráno poháňa von z postele," vysvetlil Phelps.


Dvadsaťšesťnásobný majster sveta z pretekov v dlhom bazéne momentálne žiju so svojou snúbenicou Nicole Johnsonovou v Arizone. V utorok si odskočil do rodného Baltimore, aby nahral reklamu pre kolekciu športového oblečenia značky Under Armour. Jej podstatou je 90-sekundový film, ktorý poukazuje na Phelpsov vyčrpávajúci tréningový režim. "Niekto tomu možno neuverí, ale naozaj je to o tom, kto som a čo robím," doplnil Phelps.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies