Všetci potrebujeme Brazíliu, vraví nezamestnaný Bosniak

NETKY.SK • 16 Október 2013, 09:42 • 2 min
Všetci potrebujeme Brazíliu, vraví nezamestnaný Bosniak

SARAJEVO - Krátko po záverečnom hvizde víťazného kvalifikačného súboja v Litve sa v centre Sarajeva a priľahlých uliciach začali búrlivé oslavy historického postupu futbalistov Bosny a Hercegoviny na majstrovstvá sveta.

slovakia

left justify in out

Približne 10 000 fanúšikov skákalo, spievalo a prevolávalo heslá typu: "Vamos Bosnia alebo Go Bosnia" už počas zápasu v Kaunase, v ktorom o víťazstve hostí a ich postupe do Brazílie rozhodol jediným gólom útočník Vedad Ibiševič. Ľudia zaplnili nočné ulice s modro-žltými vlajkami v rukách a mnohí sa ponáhľali na letisko privítať svojich futbalových

"Naši hráči ani nemajú predstavu o tom, čo sa teraz deje u nás doma. Spôsobili veľké postupové šialenstvo. My všetci potrebujeme vo svojich životoch tento postup do Brazílie," komentoval Salih Redzič, 52-ročný nezamestnaný zo Sarajeva. "Toto už nie je len o futbale. Je to najmä o radosti z úspechu, ktorý sme my, starší, vo svojich životoch nezažili," dodal oddaný bosniansky fanúšik. 

Nízka životná úroveň, až 25-percentná nezamestnanosť a k tomu aj nevyužitie 47 miliónov eur z fondov Európskej únie, ktoré sa prepadli do stratena vďaka haštereniu domácich politikov. Na to všetko Bosniaci na chvíľu zabudli a oslavovali historický postup medzi 32-člennú futbalovú smotánku. 

"Nemáme veľa dôvodov na to, aby sme boli šťastní. Okrem futbalu prakticky žiadne," nechal sa počuť 20-ročný študent Benjamin Sarič. Podľa jeho slov má len veľmi malú šancu získať zamestnanie, keď doštuduje. Bosna a Hercegovina dopláca na ozbrojený vojenský konflikt spred dvoch desiatok rokov. Za štyri roky vtedy prišlo o život až 100 000 ľudí. Dodnes obyvatelia tejto krajiny nesú jeho následky, ktorými sú chudoba na uliciach a rozbroje v parlamente. Teraz však toto všetko na krátky čas prekryla radosť z postupu na majstrovstvá sveta. Keď sa po prílete do Sarajeva o druhej nadránom spýtali na letisku trénera Safeta Sušiča, aká bola nálada v lietadle, jeho zväčša vážna tvár sa konečne rozosmiala. "Myslím si, že niektorých hráčov budem musieť vyhodiť z tímu pre vážne porušenie životosprávy," vtipkoval Sušič. "Je to najšťastnejší moment mojej trénerskej kariéry," dodal po chvíli 58-ročný kormidelník Bosny a Hercegoviny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies