Vosková socha Tomáša Libertínyho bude vystavená v Izraelskom múzeu v Jeruzaleme

NETKY.SK • 12 Júl 2023, 13:30 • 2 min
Vosková socha Tomáša Libertínyho bude vystavená v Izraelskom múzeu v Jeruzaleme

JERUZALEM - Dielo slovenského umelca Tomáša Libertínyho by malo byť do konca roka súčasťou stálej expozície Izraelského múzea v Jeruzaleme. Sochu rímskeho cisára Hadriána vytvoril z vosku.

slovakia

left justify in out

Vosková socha cisára Hadriána vznikla v rámci projektu "Crafted by bees" (Vytvorené včelami) a ide o jeden z prvých projektov Izraelského múzea v Jeruzaleme, ktorého príprava trvala dva roky. Múzeum patrí k päťdesiatim najlepším múzeám sveta a ročne ho navštívi približne milión návštevníkov. Vo svojich stálych zbierkach má diela Picassa, Basquiata a vzácne zvitky z Mŕtveho mora. O projekt Tomáša Libertínyho sa múzeum začalo zaujímať od svojho vzniku v septembri 2021.

 

"Vyrokovať slovenskému umelcovi projekt v múzeu v zahraničí je pre kultúrnu diplomaciu tá najväčšia výzva. O to viac, keď ide o jedno z najkvalitnejších múzeí na svete. Sme hrdí na to, čo sa v Izraeli podarilo a verím, že to bude mať pozitívny vplyv na vnímanie slovenského umenia a Slovenska aj v iných krajinách," povedal o projekte riaditeľ Slovenského inštitútu v Jeruzaleme Jakub Urik. 

Košičan Tomáš Libertíny dnes žije v Rotterdame. Je držiteľom Národnej ceny za dizajn. Celosvetové uznanie získal vďaka tvorbe sôch z včelieho vosku. Jeho sochy je možné vidieť v múzeách v New Yorku, v Paríži, vo Viedni, v Benátkach, či v Lausanne. Vosková socha slovenského umelca bude vystavená s bronzovou sochou cisára Hadriána z 2. storočia v centrálnej expozícii múzea v Jeruzaleme medzi oddeleniami archeológie a dizajnu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Haaretz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies